Karrierváltás átgondoltan

Karrierváltás átgondoltan
© Fotó: Pixabay
Debrecen – Néhány fontos kérdés megválaszolása segíthet a jó döntésben.

Sokféle oka lehet a karrierváltásnak, ami egy sima munkahelyváltáshoz képest összetettebb kérdés, hiszen ilyenkor szakmát is cserélünk. A Perfekt oktatási cég közleményében szakértő segítségével mutatja meg, mire érdemes figyelni karrierváltás előtt.

– A néhány évente történő munkahelyváltás egyre inkább megszokottá válik, de nagyobb fába vágják a fejszéjüket azok, akik nem egyszerűen munkahelyet, hanem karriert váltanának. Egy sima álláscserénél ez sokkal komolyabb döntést igényel, hiszen így más területen, más feltételekkel, más képességeidet használva dolgozunk majd – mondja Tóth Réka felnőttképzési szakértő. Szerinte az alábbi kérdéseket kell átgondolni ahhoz, hogy megtudjuk, tényleg megérett-e már bennünk ez a döntés.

Biztosan váltani akarsz? Gondold át, mennyire vagy elégedett a jelenlegi munkáddal! Ne ess abba a hibába, hogy elhamarkodottan döntesz, mert éppen eleged van mindenből! Próbáld meg hideg fejjel átgondolni, mennyire vagy elégedett a jelenlegi munkáddal. Erre jól bevált technika a hagyományos kockásfüzet-módszer: írd össze az előnyöket, hátrányokat, súlyozd őket, így látni fogod, merre billen a mérleg.

Mi lenne egy év múlva?

Egy másik eljárás, hogy elképzeled: ha nem változtatsz, akkor egy év múlva milyen lehetőségeid lesznek a megszokott területen, akár ugyanezen a munkahelyen. Próbáld megeleveníteni egy jövőbeli munkanapodat, kollégákkal, feladatokkal együtt! Ha látsz inspirálót a helyzetben, akkor lehet, hogy még nincs itt az ideje a váltásnak. De ha nincs kedvedre a kép, és egy higgadt értékelés alapján a jelenlegi területen már tényleg nem látsz kihívást, akkor hajrá, változtass!

Lehetőségek

Mérd fel a képességeidet és a lehetőségeidet! Ha megszületett a döntés, következik az a rész, amelyik sokaknak a legnehezebb: milyen új terület felé vedd az irányt? Amennyiben nincs egyértelmű válaszod erre, érdemes összeírnod: milyen típusú feladatok szereztek eddig örömet, miben tudtál úgy feloldódni, hogy észre sem vetted az idő múlását? Ez közelebb visz majd ahhoz, hogy milyen is vagy valójában, és mely munkák felé érdemes kacsingatnod. Közösségi ember vagy, aki elhervad a szociális ingerek nélkül, vagy ellenkezőleg, szeretsz mások zavaró jelenléte nélkül elmélyedni? Jól bírod a monoton feladatokat, vagy inkább a változatosság vonz?

Ha megvan a válaszod az ilyen kérdésekre, körvonalazódik majd, hogy merre keresgélj. Ne félj megismerni új területeket, és akár fejleszteni magad! Jó megoldás lehet egy OKJ-s képzés, hiszen ezek rugalmas időbeosztásban elvégezhetők, és a munkaerőpiacon keresett szakmákat kínálnak.

Irány a megvalósítás!

Ha elképzeléseinknek közük sincs a valósághoz, sajnos, csak ábrándok maradnak. Ezért fontos, hogy két lábbal állj a földön, és ismerd a munkaerőpiacot. Ha biztosan váltanál, és tudod azt is, milyen irányban, fedezd fel a rendelkezésre álló lehetőségeket! Érdemes belekóstolnod egy-egy szakma, vállalat életébe nemcsak az online, hanem a való világban is. Menj el állásbörzékre, nyílt napokra, szakmai konferenciákra, beszélgess, és tapasztald meg testközelből, amit választanál, így biztosabb alapokon álló döntést hozhatsz.

HBN


Budapest - Munkaerőhiány van, a fiatalok jobban kiállnak az érdekeikért a munkaerőpiacon és a fizetés mellett a fejlődési lehetőségek is fontosak a számukra - erről beszélt Paulovics Éva, a Jobsgarden HR-toborzó és tanácsadó cég ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap. A cé...

Címkék: , , ,