Karrier vagy család?

Karrier vagy család?
© Illusztráció: Getty Images
Budapest, Debrecen – Sikerreceptek női vállalkozóknak; szerencsére egyre kevésbé kényszer a választás.

Karrier vagy család? Van-e tökéletes időpont a gyermekvállalásra? Édesanya, feleség és sikeres cégvezető – hogyan tudunk helytállni egyszerre minden fronton? A nők nemcsak munkavállalóként, de vállalkozóként is gyakran szembesülnek ezekkel a kérdésekkel.

Komoly kihívások

Minderről a Fiatal Vállalkozók Szövetsége „Nők konferenciáján” esett szó, ahol a női vállalkozói lét kihívásai kerültek terítékre. A téma nem is lehetne aktuálisabb: friss adatok szerint a hazai vállalkozók negyede kerül ki a negyven év alatti korosztályból és közülük is csak minden harmadik nő. Nagy adag elszántságra és kitartásra van tehát szükség ma Magyarországon akkor, ha egy fiatal nő saját vállalkozásba kezd. Míg hazánkban a fiatal korosztályt az önmegvalósítás, a nőket elsősorban a munkaerőpiacra való visszatérés motiválja arra, hogy önálló vállalkozásba kezdjenek – derült ki egy, az önfoglalkoztatásról szóló nemzetközi kutatás adataiból. De hogyan tudunk szülés előtt és után, kisgyermekes édesanyaként megbirkózni saját cégünk vezetésével? Egyáltalán van-e alkalmas időpont a gyermekvállalásra, és ha igen, mikor jön el?

Nem érdemes várni

Pirner Alma, a Dollhouse Stúdiók tulajdonosa szerint nem érdemes a tökéletes időpontra várni. A gyermeke születésével nagy fordulatot vett az élete és új fejezet kezdődött a vállalkozásában is. Almát türelmesebbé, rugalmasabbá és empatikusabbá tette az anyaság, amit a vállalkozásban is hasznosítani tudott: új vendégkört épített ki és új szolgáltatásokat vezetett be, a kevesebb idő miatt pedig megtanulta delegálni a feladatokat. A sikeres férfiak mögött mindig ott áll egy nő, és ez fordítva is igaz. Szentkúti Gabriella, a Microsoft Magyarország első embere háromgyerekes édesanyaként pontosan tudja, mennyire nehéz a munka és a magánélet között megteremteni a kényes egyensúlyt. Szerinte nemcsak társként, de a vezetői döntésekben is szükség van a férfiakra, akik a rájuk jellemző áttekintő, távlati gondolkodásukkal egyensúlyban tudják tartani a nők néha túlbonyolító attitűdjét.

HBN

Címkék: , ,hirdetés