Kárpótlás a jó gazdáknak

Hajdú-Bihar – Négy év alatt 50 milliárd forint jut a felelősen gazdálkodó településeknek.

A részleteket várják az érintett önkormányzatok azzal a múlt heti bejelentéssel kapcsolatban, amely szerint négy év alatt összesen 50 milliárd forintban részesíti az állam a jól gazdálkodó önkormányzatokat. Tállai András önkormányzati ügyekért felelős államtitkár fővárosi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a döntés 1176 települést érint, a kétezres lélekszám alatti települések pedig március 31-ig megkapják a négy évre szóló összeg felét.

Az egyik ilyen megyei település az 1640 lelkes Zsáka, amelynek polgármestere a sajtóból értesült a bejelentésről. Kovács Kálmán azt mondta, értesítést azóta sem kaptak, a tájékoztatón megnevezett Szamosszeg példájából kiindulva azonban úgy véli, hogy Zsáka is körülbelül 20 millió forintra számíthatnak az idei évben. A pénznek meglenne a helye, hiszen – mint a polgármester fogalmazott – az önkormányzati utakra ráférne a felújítás.

Az MTI tudósítása szerint a támogatásokat a lakosságszámhoz és a hasonló nagyságú települések átlagos eladósodottságához mérten határozták meg, s négy év alatt folyósítják.

HBN