Kárpát-medencei irodalmi vándorgyűlés Marosvásárhelyen

Akt.:
Kolozsvár/Marosvásárhely, 2012. július 11., szerda (MTI) – A hét végén Marosvásárhelyen tartja vándorgyűlését a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége (KITÁSZ); az eseményen erdélyi, magyarországi, vajdasági és kárpátaljai irodalmi társaságok képviselői vesznek részt.

 

A szövetség 22 éves múltjában megszokottá vált, hogy a Kárpát-medence más-más tájain gyűlünk össze. A Partiumban és Erdélyben is többször tanácskoztunk már, de Marosvásárhelyre most először megyünk – mondta Medvigy Endre irodalomtörténész, a KITÁSZ leköszönő elnöke az MTI-nek.

A Székelyföld határán fekvő városban a 21. vándorgyűlését tartja a szervezet. Medvigy Endre felidézte, hogy személyes szálakkal is kötődik Marosvásárhelyhez, doktori dolgozatát a két világháború közötti erdélyi magyar irodalom szellemi áramlatairól és az erdélyi fiatal magyar írók és értelmiségiek 1937-es Vásárhelyi találkozójáról írta.

Az erdélyi magyarság szellemi értékei című tanácskozás keretében pénteken és szombaton az erdélyi magyar irodalomhoz, az erdélyi kultúrához kötődő témában hangzanak el előadások. A résztvevők a hagyományoknak megfelelően az első napon az eseménynek otthont adó település kulturális értékeivel ismerkednek.

A rendezvényen Medvigy Endre Nyirő József “néma küzdelméről” és “három temetésétől” tart előadást. Az irodalomtörténész sajnálatosnak tartotta, hogy “álságos cirkusz” alakult ki a temetés körül. Elképesztőnek tartotta, hogy – mint fogalmazott – miután az irodalomtörténészek egybehangzóan kedvező képet alakítottak ki Nyírő munkásságáról, “a politika valami egészen mást kezdett sugallni az íróról”. Hozzátette: “a végzetes félreértések” után reménykedik abban, hogy a vándorgyűlés is hozzájárulhat a dolgok rendezéséhez.

 

 

kga \ bgu \ kpt

 

MTI

Címkék: