Károly István beszélő boxzsákja

Csimpi a speciális edzőpartnerrel
Csimpi a speciális edzőpartnerrel - © Fotó: Mán László
Nyíregyháza – A speciális szenzorok segítségével minden ütésről és rúgásról hangosan beszámol.

Gyerünk! Állj ki ellenem, küzdj, mérkőzz meg velem! – szólal meg a boxzsák, amikor megütik. És bírja, sőt szereti az ütéseket, rúgásokat, hiszen erre tervezték. Az egyszerű társai csak állják a fizikai inzultusokat, ő viszont beszél. Megmondja, hogy keményen vagy lágyan, lassan vagy gyorsan ütsz, vagy rúgsz. Nem semmi.

– Négy éve gondolkodtam azon, hogy az egyszerű boxzsákok ugyan nagy segítséget jelentenek az edzésmunkában, ám igazi visszajelzés csak akkor van, ha az edző ott áll a tanítvány mellett és csak őt nézi. Így aki csak magában gyakorol, nem kap kontrollt az ütései, rúgásai erejéről.Ezért gondoltam, hogy a legfontosabbat, az azonnali visszajelzést miként lehetne megvalósítani – kezdte amolyan bevezetőként Károly István, azaz Csimpi.

Ezer tesztelés elemzése

A kick-box mestere harmincöt éve van a pályán, nagyon sok versenyzője volt és van. A két leghíresebb Gönczi János és Takács Rita, akik világbajnoki címekig jutottak a kick-boxban.

– A beszélő boxzsák computerbe épített szenzorai folyamatosan mérik az ütőerőt és a rúgóerőt, a találatok számát, az értékelést pedig beszéddé alakítják – folytatta találmánya bemutatását Károly István. – Teljesen automatizált a bekapcsolás, a hangerőállítás, a programválasztás a zsák megütésével aktivizálódik. Ahhoz, hogy megfelelő minőségben be tudtuk állítani, közel ezer sportoló teljesítményét elemeztük.

Négy programból választhatnak

– Négy program közül lehet választani, ezek a versenyküzdelem, az edzőmérkőzés, az ütőerőmérés és a gyorsaságmérés. Nyolc súlycsoportot (30 kilótól 100 kilóig) lehet beállítani, az annak megfelelő ütőerő és rúgóerő elérésével számol. A versenyküzdelemben a kétperces menetekben folyamatosan lehet hallani, hogyan áll a versenyző. A verseny végén eredményt hirdet: kikaptál, döntetlen, 2–1-es, 3–0-s pontozásos győzelem vagy kiütés. Mindez haladóknak, versenyzőknek és élversenyzőknek programozva. Az edzőmérkőző program hasonló kezdőknek, vagy középhaladóknak.

– A gyorsaságmérésén harminc másodpercig kell minél szaporábban ütni a zsákot, majd jön az eredmény: lassú voltál, közepes voltál, jól vagy kiválóan teljesítettél. Az ütőerős mérésénél a súlycsoport kiválasztása után lehet ütni, vagy rúgni a zsákot, amely a megfelelően bevitt találatokról visszajelez.

Figyelmeztet, majd leléptet

– Amennyiben bármelyik programban a versenyző kivonja magát a küzdelemből, gyengén vagy keveset üt és rúg, akkor a computer előbb figyelmezteti, a végén pedig akár le is lépteti. Amennyiben a boxzsákot nem használják, akkor automatikusan kikapcsol. Amennyiben a telep lemerült, ezt jelzi, és nyolcórás töltés után ismét hónapokig lehet használni – így Csimpi.

A mű tehát elkészült, ám az alkotó nem pihenhet. A beszélő boxzsák computer-mintavételi oltalom alatt van, ami a szabadalmi oltalom előszobája. Csimpi szeretné minél több sportolóval, klubbal megismertetni és beindítani a gyártást, a forgalmazást, a marketinget. Ez sem lesz könnyű…

ML