Karnevál idején okosan parkoljon, hogy kedve virágos maradjon!

Karnevál idején okosan parkoljon, hogy kedve virágos maradjon!
© Illusztráció: Matey István
Debrecen – Számos forgalomkorlátozás és menetrendi változás lesz érvényben a karnevál miatt.

Ahogyan minden évben, idén is számos forgalomkorlátozó és -módosító intézkedés kapcsolódik a Debreceni Virágkarneválhoz, annak zavartalan lebonyolítása érdekében.

A legfontosabb, hogy augusztus 19-én 16 órától augusztus 20-án előreláthatólag 12 óráig a karneváli menet útvonalán megállni és várakozni tilos. Továbbá szintén szombaton 16 órától előreláthatólag augusztus 20-án 23.30 óráig – a tűzijáték előkészítése és lebonyolítása miatt – az Egyetem tér környéki utcákon megállni és várakozni tilos. (Hogy a rendőrség hol javasolja a parkolást, arról lapunk 3. oldalán olvashat!)

Elszállítják

A korlátozás alá eső útszakaszokon az útburkolati jellel kialakított parkolóhelyeken szintén tilos a várakozás!

Augusztus 19-én 16 órától a szabálytalanul várakozó járműveket a Debreceni Közterület Felügyelet elszállíttatja a Vágóhíd u. 10-12. szám alatti telephelyére (érdeklődni: 30/870-4255, vagy: http://www.kozteruletfelugyelet.hu). Tulajdonosaik a költségek megfizetése után kaphatják vissza négykerekűiket, mely összeg személygépkocsi vagy pótkocsija, továbbá motorkerékpár és pótkocsija, valamint segédmotoros kerékpár esetén 20 ezer forint. Ki kell fizetni a tárolást, őrzést is, ez 1200 forint naponta.

Éjszakai járatok

Változik a tömegközlekedés rendje is. Augusztus 20-án reggel 6 órától a karneváli menet déli órákban történő elhaladásáig, valamint 19 órától a tűzijáték végéig a DKV a helyi autóbusz-, trolibusz- és villamosjáratok közlekedését a karneváli programokhoz igazítja. Ez érinti a 10/10A/10Y, 11, 12, 13, 15/15Y, 16, 19, 22/22Y, 23, 23Y, 24/24Y, 25/125, 25Y/125Y, 33, 41, 42, 43 buszjáratokat. A 3-as, 3A-as, 4-es trolibuszok augusztus 20-án üzemkezdettől várhatóan 6.30 óráig a Piac utca – Kossuth utca kereszteződés lezárásáig, menetrend szerint teljes vonalhosszban közlekednek. 6.30 órától előreláthatóan 12 óráig mind a három vonalon szünetel a közlekedés.

Vasárnap üzemkezdettől a virágkarneváli menet elhaladásáig a villamosok az 1-es és a 2-es vonalon sem közlekednek! Az esti tűzijáték miatt az 1-es villamos 22 óra és 23 óra 30 perc között csak a Nagyállomás – Nagyerdei körút – Nagy­állomás szakaszon halad. A 2-es villamos vasárnap üzemkezdettől várhatóan 12 óráig a teljes vonalhosszon szünetel. Amint a virágkarneváli menet elhagyja a Bethlen utca – Hunyadi János utca csomópontot, a 2-es villamos teljes körforgalomban közlekedik. A karnevál éjjelén (augusztus 20-áról 21-ére éjszaka) az 1-es villamos vonalán, valamint három autóbusz vonalon a DKV Zrt. éjszakai járatokat indít. A C1-es busz a Klinikák és a Nagyállomás közt a Vámospércsi út felé, a C2-es busz ugyanezen két végpont között az Újkerten át a Vincellér utca irányába, a C3-as busz a Klinikák és Józsa között közlekedik. (Bővebben itt tájékozódhat.)

Forgalomkorlátozások

Augusztus 19-én (szombaton) 16 órától – augusztus 20-án (vasárnap) előreláthatólag 12 óráig a karneváli menet útvonalán a Petőfi téren az Erzsébet utcától a Holló János utcáig, a Piac utcán, a Kossuth téren, a Kálvin téren, a Péterfia utcán a Kálvin tértől a Hunyadi utcáig, a Hatvan utcán a Kossuth tértől a Pásti utcáig, a Bajcsy-Zsilinszky utcán a Piac utcától a Pásti utcáig, a Darabos utcán a Hunyadi utcától a Kálvin térig, a Füvészkert utcán, valamint a Múzeum utcán megállni és várakozni tilos.

Augusztus 19-én (szombaton) 16 órától előreláthatólag 13 óráig a Déri tér szervizútján, a Szent István dombormű előtti 30 méteres útszakaszon, a Déri tér mindkét oldalán, a Múzeum utcán, a Bethlen utcán a Hatvan utcától a Hunyadi utcáig, a Hunyadi utcán a Rákóczi utcától a Bethlen utcáig, a Mester utcán a Csemete utcától a Bethlen utcáig, a Honvéd utcán a Bethlen utcától a Péterfia utcáig, a Honvéd utcán a Bethlen utcától a Viola utcáig, Bethlen utcán a Hunyadi utcától a Honvéd utcáig, az Egyetem sgt.-on a Honvéd utcától a Füredi útig, valamint az Egyetem sgt.-on a Füredi úttól az Egyetem térig megállni és várakozni tilos.

Augusztus 19-én (szombaton) 16 órától előreláthatólag augusztus 20-án (vasárnap) 23.30 óráig a Bólyai utcán a Hatvani István utcától a Dóczy József utcáig, a Nagyerdei krt-on a Simonyi úttól az Egyetem térig, a Nagyerdei krt-on az Egyetem tértől a Pallagi útig, ideértve a Debreceni Egyetem szervizútja mellett kialakított, a Bodega melletti parkolóhelyeken is, a Nagyerdei krt-on Pallagi úttól az Ady Endre útig, valamint a Martinovics utcán megállni és várakozni tilos.

Augusztus 19-én (szombaton) 13 órától – augusztus 21-én (hétfőn) előreláthatólag hajnal 2 óráig az Egyetem sugárút Füredi út és Egyetem tér közötti szakaszán, a Dóczy József utcán az Egyetem tértől a Békessy Béla utcáig megállni és várakozni tilos.

HBN


A rendőrség tanácsai

  • A virágkarnevál napján reggel 7 órára érkezzenek meg a látogatók. Javasolják a nagyobb belvárosi parkolók használatát (Tesco, Fórum, Interspar, Kölcsey Központ), továbbá a Klinikáknál, Oláh Gábor utcán, Főnix Csarnok környéke stb.
  • Az autókban ne hagyjanak látható helyen értékeket.
  • Az ideiglenes forgalomkorlátozásról informálódjanak
  • A város mértani középpontján haladó menethez betorkolló utcákat lezárják, ezekre is ügyeljenek.
  • Vihar esetén rendelkezésre áll a vasútállomás, a Halköz Üzletház, a Modem és a Kölcsey, a régi városháza, az egyetem, a Nagytemplom is.
  • Otthonról eljövet ellenőrizzék a riasztót.
  • A rendezvény alatt ne posztoljanak a közösségi oldalon arról, hogy nem otthon tartózkodnak.
hirdetés