Karlovy Vary: Helen Mirren életműdíjat kapott

Karlovy Vary: Helen Mirren életműdíjat kapott
Pénteken este, az előző évekhez mérten ötletesebbre sikerült show műsor keretében nyitotta meg kapuit a 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál. Hosszú évekre visszanyúló hagyomány, hogy az ünnepélyes megnyitón átadják a fesztivál életműdíját, a Kristályglóbuszt. Idén Helen Mirren vehette át a díjat, olyan kitüntetettek után, mint például Miloš Forman, Jiří Menzel, Věra Chytilová, Robert Redford és John Malkovich, hogy csak néhányat említsek.

Elsők között gratulált az angol színésznőnek Szabó István filmrendező, akivel közös munkájuk Az ajtó kiemelt helyen szerepel Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiváljának idei programjában. A díj átvételekor Helen Mirren megemlékezett a pár nappal korábban elhunyt amerikai rendezőnőről Nora Ephronról, aki olyan népszerű romantikus filmeket jegyez, mint a Harry és Sally vagy A szerelem hullámhosszán. Mirren kiemelte, hogy mennyire örül annak, hogy manapság egyre több női filmkészítő alkotását látni a filmfesztiválok szekcióiban és egyre növekszik a filmiparban dolgozó nők száma is. „Amikor a pályámat kezdtem még kizárólag férfiak készítettek filmeket és jóformán csak férfiakból álltak a filmstábok, ami sokszor megnehezítette az ember dolgát, főleg, ha vetkőzésre került a sor. Az utóbbi években megadatott, hogy olyan stábbal dolgozhattam, ahol nem csak a rendező, a forgatókönyvíró és a vágó, de a világosító, sőt a világosító technikus is és mindenki a csapatban nő volt. Óriási előrelépésnek tartom ezt és remélem, hogy, ha mondjuk öt év múlva, visszajövök, azt fogom látni, hogy akár nyolcvanöt százalékát a programnak nők készítették.”

Az estén rövid összeállítást láthattunk a színésznő több évtizedes pályájának legkiemelkedőbb pillanataiból. Érdemes megjegyezni, hogy Mirren az egyetlen színésznő, akinek megadatott a pályája során, hogy eljátszhassa I. Erzsébetet és II. Erzsébetet is. II. Erzsébet megformálása A királynőben olyan remekre sikerült, hogy a Golden Globe és számos más elismerés mellett Mirren megkapta érte az Oscar-díjat.

Váró Kata Anna