Helyi közélet

2013.06.28. 10:52

Küldjön hírt! - Képzőművészeti alkotótábor Vámospércsen

A Művésznők Nemzetközi Alkotótábora-Vámospércs jelenleg egyetlen olyan szervezet, melyben csak nők alkotnak, és fő célkitűzése a Nyírség páratlan természeti és kulturális értékeinek megörökítése.

A Művésznők Nemzetközi Alkotótábora-Vámospércs jelenleg egyetlen olyan szervezet, melyben csak nők alkotnak, és fő célkitűzése a Nyírség páratlan természeti és kulturális értékeinek megörökítése.

Az igazi magyar művészet megteremtéséért összefogja a képzőművészetek ágazatait. A képzőművészeti tábornak immár 10 éve otthont adó város, Vámospércs Városi Önkormányzat és a Pircsike Vámospércsi Közművelődési Egyesület úgy gondolta, hogy ezt a hagyományt nem szabad feladni, és folytatni kívánja azon művészek meghívásával, akik a Nyírség látványával való azonosulásukkal vállalják művészetükben annak megörökítését. Az itt alkotni kívánók személyesen találkozhatnak, tapasztalatot cserélhetnek, teljessé téve az európai alkotók találkozási lehetőségét, a kölcsönös tanulást.

A Művésznők Nemzetközi Alkotótábora-Vámospércs alkotói csak így tudnak bekapcsolódni a nemzetköz kulturális, képzőművészeti élet vérkeringésébe. A festői természeti adottságokkal rendelkező Nyírségi táj a művészetek bölcsője, megteremti a magyar ajkú alkotók nemzetközi, illetve európai részvevők segítségével a képzőművészet nemzetközi egységét.

A 2003-ban megkezdett hagyományt ápolni kívánjuk a jövőben is, mint ahogy a 2013 év is mutatja a 10. jubileumi találkozó megrendezésével.

A tábornak a Vámospércsi Tájház ad otthont június 30-tól július 7-ig.

Az utóbbi három év alkotásait tekintve, megállapítható, hogy pár év alatt jelentős ívet írt le a Művésznők Nemzetközi Alkotótábora-Vámospércs a minőség irányában. De nemcsak a színvonal, a tábor iránti érdeklődés is nőtt a művészek körében.

Minden művésznő a saját országában működő un. Művészeti Alapnak tagja, ez is egyfajta garancia arra, hogy nem amatőr barkácsolás zajlik itt egy héten át. Amikor az alkotók jelentkeznek a táborba, nem csak az egymás közötti, életre szóló barátságok, vagy az egymástól tanulás lehetősége motiválja őket, hanem a város lakóival való találkozás is. Jó érzés számukra, hogy munkájukkal, tevékenységükkel Vámospércs kulturális tevékenységét gazdagítják.

Az alkotótáborban készült alkotásokat ezúttal is július 7-én 16 órai kezdettel, zárókiállításon kívánjuk bemutatni, ahol a 10 évre hivatkozással most a 10 év anyagából is falra kerülnek az alkotások, egy kiadvány kíséretében.

H. Csongrády Márta Holló László-díjas fotóművész, művészeti vezető

Résztvevő művészek

Klemmné Németh Zsuzsa festőművész, Budapest.

Mihályfi Mária festőművész, Budapest

Horváth Katalin fotóművész, Debrecen

Bornemissza Vass Kató festőművész, Debrecen

Kozmáné Bődi Ildikó textilművész, Hosszúpályi

Olga Piateiva festőművész, Huszt (Ukrajna)

Vira Varivianska festőművész, Kijev (Ukrajna)

Mekker Márta festőművész, Kallmünz (Németország)

Márton Katalin festőművész, Nagyvárad (Románia)

Rácz Eliza festőművész, Nagyvárad (Románia)

H. Csongrády Márta fotóművész, Debrecen, művészeti vezető 2003-tól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában