Karitász adományok érkeztek a debreceni menekülttáborba is

Menekültek a Sámsoni úton.
Menekültek a Sámsoni úton. - © Fotó: HBN
Debrecen – Február első heteiben több ezer menekült érkezett és érkezik folyamatosan hazánkba. Januárban mintegy 7 000, februárban eddig több mint 12 000 menekültet helyeztek el a táborokban.


A menedéket kérők többsége csak pár órát marad a táborban, és még a menekültügyi eljárás lezárása előtt elhagyja a tábort és tovább áll.

A Karitász 2013 óta működik együtt a menekülttáborokkal és a beérkező igények alapján állítjuk össze adományainkat. A Debrecenből és Vámosszabadiból érkező kérések alapján múlt héten két teherautónyi adományt szállítottunk a két táborba.

Debrecenbe főként gyerekek és egyedülálló férfiak számára kértek segítséget: ruhát – nadrágot, pulóvert, inget, pólót, kabátot, alsóneműt, cipőt, téli lábbeliket. Vámosszabadiba párnákat, paplanokat, törülközőket, műanyagpoharakat, felnőtt és gyerek zoknikat, polcos szekrényeket, és dobozokat szállítottunk.

Február 23-án a bicskei táborba indítunk adományokat. Itt is főként férfi és gyermek ruházatra van nagy szükség. A szállítmány férfi cipőt, nadrágot, kabátot, pulóvert és gyermek cipőket tartalmaz, valamint tisztálkodási szereket, főként tusfürdőt és sampont.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása alapján jelenleg (február 16-án) Bicskén 473 fő, Debrecenben 704 fő, Vámosszabadiban 274 fő, Nagyfán pedig 303 fő tartózkodik. A menedéket kérők legtöbbje koszovói, afgán és szír állampolgár, de palesztin, pakisztáni és bangladesi menekültek is vannak a táborokban. Koszovóból főleg családok, a többi országból inkább egyedülállók érkeznek. A koszovóiak, afgánok egy része csak napokig, az afrikaiak, arabok sokszor hónapokig maradnak.

A táborokban élők napi háromszori étkezést és orvosi segítséget is kapnak, ha tanköteles gyermek érkezik, az iskolai oktatását is megszervezik. Menedékjogi kérelmük benyújtását követően, egy hónap elteltével havi költőpénzre is jogosultak (7125 Ft), érkezésük után, pedig havonta tisztasági csomagot, és a táboron belül munkalehetőséget is tudnak biztosítani korlátozott létszámban – tájékoztatott a hivatal.

A menedéket kérőknek továbbá lehetőségük van magyar nyelvtanfolyamon részt venni, sportolási lehetőségre, internet szoba és konditerem használatára, és egyéb közösségi programokon való részvételre.

Segélyszervezetünk folyamatosan kapcsolatban áll a táborok vezetőivel és továbbra is segítséget nyújt a menedéket kérőknek, itt tartózkodási idejüktől függetlenül.

Katolikus Karitász