Karate Eb – Érmeket vár a magyar szövetség

Akt.:
Budapest – Érmet remél a hazai sportági vezetés a magyar karatésoktól a Montpellier-ben csütörtöktől vasárnapig tartó Európa-bajnokságon, amelyen 46 ország több mint 500 versenyzője indul.

A Magyar Karate Szövetség honlapjának szerdai híre szerint a franciaországi kontinensviadal lesz az utolsó nagy világverseny az előtt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) augusztusban eldönti: jóváhagyja-e a tokiói ötkarikás játékok szervezőinek javaslatát, amely alapján a karate – négy másik sportággal együtt – bekerülhet a 2020-as olimpia programjába.

Az Eb-n 14 magyar karatés indul. A szakvezetés derűlátását arra alapozza, hogy a hazai legjobbak közül Hárspataki Gábor az U21-es korosztályban, küzdelemben világ- és Európa-bajnoki címet szerzett tavaly, a felnőttek között pedig győzött a sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League németországi állomásán.

Utóbbi viadalon Szegedi Döme is diadalmaskodni tudott, Tadissi Martial pedig súlycsoportjában végzett az élen a sorozat 2015-ös összetett pontversenyében. Ráadásul mindhárman tagjai voltak az elmúlt évben a régiók Európa-bajnokságán bronzérmes magyar együttesnek.

“Kimondottan jól sikerült egyhetes edzőtáboron vagyunk túl” – nyilatkozta a honlapnak Ruzsinszki György, a felnőtt válogatott edzője, aki szerint van esély rá, hogy egyéniben is sikerül magyar karatékának dobogóra állnia.

“A tavalyi, régiós Eb-n elért bronz alapján pedig bízom benne, hogy a férficsapat újabb lépcsőfokot vesz sikerrel. A versenynek különös jelentőséget ad, hogy a NOB a nyáron dönt a karate olimpiai részvételéről. A mieink szeretnék, ha közülük kerülne majd ki az a magyar versenyző, aki kvalifikálja magát a sportág első olimpiájára.” – tette hozzá.

A montpellier-i Európa-bajnokság magyar indulói:

formagyakorlat:

férfiak: Nagy Botond
nők: Anti Zsuzsanna

küzdelem:

férfiak:

egyéni:
60 kg: Szegedi Döme
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki G?bor
84 kg: Höning Alexander
+84 kg: Höning Ádám

csapat:
Hárspataki Gábor, Höning Alexander, Höning Dávid, Szegedi Döme, Tadissi Martial, Tamás Ferdinánd, Virág András

nők:

egyéni:
50 kg: Molnár RÉka
55 kg: Lakatos Nóra
61 kg: Bartha Nikola
68 kg: Juhász Bernadett

csapat:
Bartha Nikola, Juhász Bernadett, Lakatos Nóra, Molnár Réka

– MTI –