Járvány

2020.04.27. 13:15

Orbán Viktor: amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hoz létre a kormány (videó)

Azonnali kérdésekre válaszolt a miniszterelnök.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Elsőként Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője kérdezte a kormányfőt. Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, egy olyan gazdasági rendszer működik itthon, amikor a munkaadók és munkavállalók meg szoktak egyezni egymással évenként – számolt be az Origo.

A minimálbér kérdésében is meg szoktak állapodni. Nem osztom azokat az osztályharcos szempontokat, amiket ki akarnak provokálni – idézték a miniszterelnököt.

Orbán Viktor elmondta, hogy válság idején a vádaskodás helyett az ország érdeke lett volna fontosabb. Az utóbbit egyetlen percig sem tették – mondta a kormányfő.

Ha az ország bajban van, akkor Önökre nem lehet számítani

- mondta a kormányfő.

Orbán Viktor Jakab Péternek azt is elmondta, a Jobbik az egyetlen olyan párt, amit kilóra megvettek, és erről mindenki tud, és mindenki beszél. Ha ezt nem találják elégségesnek, akkor újdonsült szövetségeseinek a vörösbáróival is beszélhetnek.

Önök régóta a baloldal szekerét tolják, és

a Jobbik már nem jobbik, hanem ballik, és mostanra végérvényesen baloldali párttá vált

- mondta Orbán Viktor.

A folytatásban Orbán Viktor Mesterházy Attilának válaszolva azt mondta, hogy sajnálja, hogy Mesterházyt is egy kalap alá vette a Jobbikkal, mert tévedett.

Örömtelinek nevezte a miniszterelnök, hogy az MSZP képviselője szurkol a válságkezelés sikerének.

Orbán Viktor elmondta, hogy számos lezártnak tűnt kérdés nyílt újra, és itt a lehetőség, hogy korábban evidensnek gondolt kérdéseket újragondoljanak.

A kormány kész az érdemi egyeztetésre az ellenzékkel gazdaságstratégiai kérdésekben.

Orbán Viktor Arató Gergelynek (DK) azt válaszolta, hogy csábító, hogy a munkahely-teremtés gazdasági vonatkozásairól vitázna a képviselővel, de akkor nagy előnye legyen.

Abban a kormányban, amiben Ön is szolgált, annak eredményeként 3,6 millió ember dolgozott 2010-ben, míg most a válság előtt 4,5 millió.

A kormányfő közölte, hogy az ellenzék és a kormány is ugyanazokból az adatokból dolgozik. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hoz létre a kabinet. Orbán Viktor elmondta, hogy nem tudják eltörölni a múltat, és Ön itt ült a parlamentben, amikor az összes megszorító intézkedést bevezette a szocialista kormány.

Orbán Viktor Keresztes László Lórántnak (LMP) azt válaszolta, hogy

a munkanélküli segély három hónapig jár, mire az lejár, mindenkinek lesz munkája.

Nem lesz olyan ember, akinek ez az időszak kifut, az ne kapna ajánlatot a magyar gazdaságból, vagy a magyar államtól.

A miniszterelnök Facebook-oldalán is közzétett egy videót a parlamenti ülésről, amihez csak annyit írt: „Azonnali válaszok”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az ellenzék és a kormány is teljesen másként gondolkozik a nagyberuházásokról. Az utóbbiakat fel kell gyorsítani, és növelni kell a számukat – tette hozzá.

Akinek nincs munkája, és kiment alóla a munkanélküli segély, annak munkahelyet teremtenek vagy a vállalati, vagy az állami szektorban.

Orbán Viktor Kocsis-Cake Oliviónak (Párbeszéd) válaszolva azt mondta, mindenkinek lesz munkája, ha kimegy alóla az álláskeresési járulék. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy vannak olyanok, akik nemcsak munkavállalók, hanem munkaadók is.

Azok a vállalkozók, akik most nehéz helyzetbe kerültek, azok számára egy 50 milliárdos alapot nyitottak meg, és ehhez lehet fordulni.

Székely Sándornak (Független) Orbán Viktor azt mondta, hogy munkahelyeket fognak teremteni.

„Arra kérem Önt, hogyha nem értünk egyet, mert láthatóan Ön segélyt akar osztani, mi pedig munkahelyeket teremteni, támogassa a munkánkat„

– válaszolt a miniszterelnök.

Harangozó Tamásnak (MSZP) adott válaszában a miniszterelnök arról beszélt, hogy

mindent megtesz annak érdekében, hogy a Pesti úti idősotthonban történtek ne uralják a magyar belpolitikát, politikai vitát akkor kell folytatni, ha túl vagyunk a járványon.

„Mégiscsak egy intézményből került ki a halottak 10 százaléka. Írjuk fel magunknak, hogy lesz mit tenni a járvány után” – mondta.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában