Magyarország

2008.06.22. 10:59

Súlyos dilemma előtt az MNB: emeljen-e az alapkamaton hétfőn?

<p>Budapest - Hétfőn délelőtt ül össze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa (MT), amely megfigyelők szerint kettős szorításban van: ha tartja magát eddigi állásfoglalásaihoz, akkor az alig enyhülő infláció és béremelések fennmaradása miatt újból emelnie kell a mostani 8,5 százalék alapkamaton, esetleg mindjárt kilenc százalékra.</p>

Mindeközben évek óta nem érte olyan sok és erős kritika a MT kamatemelési politikáját, mint mostanában. Mind többen vélik úgy, hogy a nagyobb részt "import" hatások miatti drágulást aligha tudja érdemben befolyásolni a kamat emelkedése, de eközben óriási károkat szenvednek el az exportőrök az erősödő forint miatt.

Régen volt olyan egységes az elemzői réteg, mint most, amikor többségük arra számít, hogy hétfőn megemeli az alapkamatot a Monetáris Tanács nyolc és fél százalékról legalább negyed százalékponttal. A testület az elmúlt hónapokban egyszázalékpontnyival vitte föl a rátát, mindig arra hivatkozva, hogy a vártnál lassabban ereszkedik az infláció, és a béremelések messze meghaladják az optimális mértéket.

Ráadásul az árak irama a legutóbbi statisztikai adat szerint újból gyorsult, hét százalékra emelkedett májusban. A pénzpiac mindenesetre már "beárazta" az ismételt kamatemelést, a forint pénteken ha rövid időre is, de áttörte a 240-es euróértéket.

Az MNB hitelességét azonban kikezdte az a terjedő vélemény, hogy értelmetlen fenntartani az évekkel ezelőtt kijelölt 3 százalékos inflációs célt, amikor már a kormány is jóval többel számol, és a világon mindenütt drágulás tapasztalható. Javarészt az energia és az élelmiszer árának száguldása miatt. Ezt pedig - sok elemző szerint - az egyes országok monetáris eszközeivel nem lehet érdemben csökkenteni.

A kamatemelési várakozásokra vall az is, hogy az éven túli állampapírok hozama 10 százalék körüli, jóval az alapkamat feletti, márpedig túl nagy rés a kettő között nem maradhat fenn sokáig. Az is kétségeket ébreszt az MNB-vel szemben, hogy meghatározó központi bankok (az európai, a brit és az amerikai) ugyanolyan inflációs környezetben nem emelik a kamatot.

Eközben egyre hangosabban kongatják a vészharangot a gazdaság szereplői. A kamatemelés hatására is erősödő forint rohamosan rontja az exportőrök helyzetét, amelyeknek amúgy azzal kell szembenézniük, hogy fő külpiacainkon lassulnak a gazdaságok, csökkentve a magyar áruk értékesítési esélyeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!