Karakteres a véleménye, de párbeszédkész

Karácsonyi György
Karácsonyi György - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Karácsonyi György állítja, a nyugati kiskörút megépítése helyett a Nyugati utcát kellett volna korszerűsíteni. Interjú a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület elnökével.

Podmaniczky-díjjal tüntették ki munkásságáért a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXV. Országos Találkozóján és Szakmai Konferenciáján Karácsonyi Györgyöt, a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület elnökét, egyben megválasztották az országos szövetség elnökhelyettesének. A megyeszékhely mai arculatáról kérdeztük.

Mit gondol a Debrecen városképét az utóbbi években alaposan megváltoztató nagy építkezésekről, például a Fórum bevásárlóközpontról, a nyugati kiskörútról? Ezek kialakításakor az önkormányzat mennyire vette figyelembe a városvédők szempontjait?

Karácsonyi György: A rendszerváltáskor úgy gondoltuk, már nem egy szűk csoport fogja eldönteni, hogy mi történjen a városban, de sajnos ebben tévedtünk. Kiderült, a beruházók igényeinek az önkormányzatok csak nagyon nehezen tudtak, tudnak ellenállni. Így jöhetett létre például a Nagytemplomtól alig 200 méterre a Pláza, később a Fórum, most pedig a Párizsi Udvar. Ezekre nem ott lenne szükség. A bevásárlóközpontokat más nagyvárosokban a település szélein létesítették. Manapság hiába kérik a turisták az idegenvezetőket, hogy nézzék meg Debrecenben az óvárost, azt már nehéz megmutatni. Társasházak építésével sokfelé már korábban tönkretették a több száz év alatt kialakult utcaképet. Az ősi kollégium szomszédságában házgyári panelutcák éktelenkednek. Ugyanakkor kisebb részeket azért még meg lehetne védeni. Ilyen lehetne például a Nyíl utca, a Péterfia, utca, Rákóczi utca, Csapó utca által határolt terület, mely az egykori Szentlászlófalvára épült rá. A régi Debrecen déli és nyugati városrészében (Boldogasszonyfalva) lévő hasonló egységet az új körúttal véglegesen kettévágták. A nyugati kiskörút kialakítása majd 100 éves elképzelés, de az akkori közlekedési eszközök teljesen mások voltak. Inkább az ettől 200-300 méterrel távolabbi, vele párhuzamosan haladó Nyugati utcát kellett volna korszerűsíteni, a mai autók számára ez nem jelent számottevő többlettávolságot és időt. Miközben így sok pusztítást vittek végbe, az új – igaz még nem befejezett – úton alig van közlekedés. A terület nagy részén tűzfalak és üres telkek láthatók. Ebből mikor és hogyan lesz igazi utca? Ez tévedés volt.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Mi a véleménye a Hunyadi János utcán részben már felépített új nagy épületkomplexumról, amelyet Párizsi Udvarnak neveznek? Illeszkedik ez a város szövetébe?

Karácsonyi György: A Péterfia utca elején álló házsort egyesületünk 2007-ben le akarta védetni. Az ideiglenes védettséget megadta az akkor még létező Műemlékvédelmi Hivatal. Csakhogy, egy idő után az lejárt, azzal indokolva, hogy ezek a házak nincsenek veszélyben, miközben az udvar felől folyamatosan bontogatták őket. Az, hogy az új ház tervezője megpróbált a régi homlokzatokból valamit megtartani, nem volt jó ötlet. Az új, hatalmas épület szinte „belenyomja” a földbe a régi kis homlokzatokat. Ilyet még sehol nem láttam. Nem kellett volna ide egy ilyen újabb bevásárlóközpontot engedélyezni, miközben ott van vele szemben másik kettő. Viszont abban, hogy a Bem téri kórház helyén lazább beépítés valósult meg, komoly szerepe volt egyesületünknek is. Eredetileg kétszer annyi lakást akart az önkormányzat ott engedélyezni.

Mit gondol a 2-es villamosról? Erre a vonalra volt szüksége Debrecennek?

Karácsonyi György: A 2-es villamos nyomvonala nem jó, túl közel megy az 1-eshez. Valamikor hét-nyolc villamosvonalon is lehetett utazni a városban. Óriási hiba, hogy azokat felszámolták. Az egykori irányok szinte ma is tökéletesek lennének, nagy részét vissza kellene építeni. Amúgy is a közösségi, a kerékpáros- és a gyalogosközlekedést részesíteném előnyben a gépkocsikkal szemben. Jóllehet, miközben ez az elv már szerepel Debrecen új közlekedésfejlesztési tervében, most még az autósok igényeit igyekeznek kiszolgálni, például új kiskörutat építenek nekik.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Amennyiben ön hozhatna debreceni nagyberuházásokról döntéseket, milyen projekteket támogatna?

Karácsonyi György: Csakis olyanokat, amelyek nem járnak értékeink pusztításával és amiket a lakosság értékszemléletű többsége is jónak tart. Az előző időszak polgármesteri vezetése nem volt igazán beszélő viszonyban a civilekkel. Sőt, kinyilvánította: a civilek akadályozzák a szakmai munkát és beleavatkoznak a politikába. Az új polgármesterrel másfajta kapcsolatot igyekeztünk kialakítani. Állandó párbeszédre törekszünk, amelyre ő nyitott. Célunk, hogy már a közgyűlés elé kerülő előterjesztések kialakításakor meghallgassák a véleményünket. Előadásokkal, bemutatókkal és kirándulásokon igyekszünk felhívni a figyelmet értékeinkre és gyarapítani a várost tevékenyen szerető lakosok számát. A távlati beruházásokkal kapcsolatban az egyik legfontosabbnak a Zsuzsi vonat fejlesztését, pályájának egészen Nyírbéltekig történő visszaépítését tartjuk. A vonal most mindössze 16 kilométer, holott egykor több mint 49 kilométer volt. Az erdei kisvasutat a ’90-es évek közepén teljesen meg akarták szüntetni, de szervezetünk kezdeményezésére ezt sikerült megakadályozni, védetté nyilvánították. Az érintett települések igényelnék az újbóli kiépítését, legalábbis a polgármestereik mind így nyilatkoztak.

– Orosz Csaba –