Karácsonyi vásárok közel és távol

Karácsonyi vásárok közel és távol
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen, Budapest, Bécs – Az év utolsó hetei az advent, a karácsonyi készülődés ünnepe.

Évről évre egyre hamarabb nyitják meg kapuikat a karácsonyi vásárok. Forralt bor, narancs, fahéj, gyömbér és mézeskalács illata csalogatja az embereket, helyi kézművesek árulják portékáikat, a városok terei ünnepi díszbe öltözve várják a látogatókat. A karácsonyi vásárok története Ausztriában és Németországban kezdődött, de mára a világ számos pontján követték az ünnepvárás eme módját. Bemutatunk néhány hangulatos karácsonyi vásárt.

Aranycsengő vásár

A debreceni polgároknak legelőször az Aranycsengő csilingel a fülükbe. Az Aranycsengő vásár december 23-áig tart. A Piac utcán minden évben nagy népszerűségnek örvend a fényfa és a fényszökőkút. Az Aranybikától a Nagytemplomig tartó szakaszon – összesen 22 fán – LED-égők világítanak, melyek energiatakarékosak. Az idei évben új látványelemek nyűgözik a szemet a villamossínek fölött, a Nagytemplomtól a Csonka templomig. Az égőket először advent első vasárnapján este kapcsolják majd fel. Az Aranycsengő vásáron kézművesek, iparművészek, egyedi kézműves termékek várják a karácsonyra készülő vásárlókat. Helyszín a Piac utcának a Csapó és Bajcsy-Zs. utcáktól a Kossuth és a Széchenyi utcáig terjedő szakasza.

wien

Karácsonyi vásár Bécsben. Fotó: franks-travelbox.com

Varázslat Budapesten

A Vörösmarty téren rendezik az Európa tíz legszebb vására között számon tartott budapesti karácsonyi forgatagot. Az első karácsonyi vásárt 1999-ben rendezték itt, az európai városok adventi vásárainak mintájára. Az évente közel négyszázezer turistát vonzó esemény számos átalakuláson ment keresztül. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertek váltják egymást, a gyerekeket bábszínházzal és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon, és a kézműves játszóházban. Gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban. Magyarok lévén, központban állnak a gasztronómiai örömök.

Bécs adventi pompában

Az első vásárokat Bécsben a legenda szerint több mint hét évszázaddal ezelőtt tartották és a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek a helyiek és az ide látogató turisták körében egyaránt. Az osztrák főváros legnagyobb és leghíresebb karácsonyi vására, a Christkindlmarkt. A karácsonyi pompában tündöklő Rathausplatzon felállított közel százötven standnál forró ételek és italok, kézműves termékek és karácsonyi dekorációk széles választéka várja a látogatókat. A főtéri vásárral egy időben városszerte húsz adventi vásár nyílik meg. Érdemes megnézni a Schönbrunni kastély előtti karácsonyi vásárt és az Altwiener Christkindlmarktot a Freyungon. A vásárok november 16-tól december 24-ig tartanak nyitva.

HBN
hirdetés