Kápia, a legjobb grillpaprika

Akt.:
Kápia, a legjobb grillpaprika
Debrecen – Egyelőre újdonságnak számít hazánkban, ezért csak elvétve találkozhatunk kárminpiros termésével.

Paprikát sütni nem egyszerű dolog: az egyik fajta keserű lesz, a másik megfonnyad, a harmadik ízét veszti. De nem így a kápia paprika!

A kápia paprika egyelőre újdonságnak számít hazánkban – írja a gyümölcs-zöldség.hu -, ezért csak elvétve találkozhatunk kárminpiros termésével a zöldséges pultokon. Pedig nem új keletű jövevény, a Balkánról került be Magyarországra, már nagyanyáink is ismerhették.

Sötétzöldből változik át

A portál szerint leginkább élénk piros színében különbözik a mi paprikánktól. Mint írják, a kápia méretes bogyótermése megnyúlt kúpos alakú, általában kétoldalt kissé lapított vagy horpadt, a paradicsompaprikához hasonlóan sötétzöldből érik egyöntetű, sötét kárminpirosra. A vékony héjú tölteni való paprikával ellentétben a kápia húsa vastag, kemény, tárolása során sem veszít rugalmasságából. Magas cukortartalma miatt egyedi, zamatos ízű. Betakarítása és fogyasztása is pirosan történik, a biológiai érettség stádiumában, eltérően a többi paprikától, amelyeket a teljes érés előtt, a “gazdasági érettség” állapotában szüretelnek.

Éretten is friss

Egyedi tulajdonsága kiváló tárolhatósága. Teljesen beérett állapotban, sérülésmentesen eltéve akár hetekig megőrzi frissességét. Hazai dietetikusok vizsgálata szerint C-vitamin tartalma a tárolás során nemhogy csökken, de az utóérés következtében még növekedhet is.

Paprikasütés grillrácson

A kápiát fogyaszthatjuk nyersen; akinek ízlik az édeskés paradicsompaprika, annak a kápia sem okoz majd csalódást. Leggyakoribb felhasználása mégsem a friss fogyasztás! Egyre inkább divatba jön a zöldségek grillrácson való sütése, amihez épp a kápia fajtacsoport a leginkább alkalmas. Vastag húsa és magas cukortartalma miatt sütve ízletes, zamata még inkább érvényesül. Köretként vagy más grillzöldségekkel vegyesen is fogyaszthatjuk.

Olajban sült paprika

Hagyományos töltött paprika savanyúságunk is versenytársra akadt a kápiában. A grillezett vagy egyszerűen a napon megszárított kápia olajban tartósítható, s az így előkészített paprika a későbbiekben savanyúságként, ételízesítőként is felhasználható – olvasható a gyümölcs-zöldség.hu ajánlójában. HBN

 

Két recept

Sült kápia paprika saláta

Mindenféle paprikából finom, de a kápia édessége és a tömör húsa még jobban illik hozzá.

Néhány paprikát mossunk meg, majd a gáztűzhely lángján, vagy a legmagasabb hőfokra kapcsolt sütőben, süssük feketére a héját. Többféle iskola létezik arra, mi következzen ezután. Mindegyik azt igyekszik elérni, hogy a zörgősre égett héj megpuhuljon a paprika gőzében. Az egyik módszer a letakarást, bezacskózást használja, a másik szerint sózzuk meg és konyharuhával takarjuk be. Bármelyiket is választjuk, mikor már langyosra hűlt, húzzuk le a héját, vegyük ki a csumáját, a magokkal együtt.

Keverjünk salátaöntetet jóféle olajból, ecetből, borssal, fokhagymával. Habverővel egy perc alatt simára tudjuk keverni az alkotórészeket. Forgassuk bele a paprikát és tegyük a hűtőbe, hadd érjen össze.

Aki fokozottan ad az esztétikára, az ne kövessen. Az öntethez sötét balzsamecetet kevertem. Nagyon finom íze lett, viszont a paprikák között ezért olyan bizonytalan színű a lé. Vegyük úgy, hogy a szépséget feláldoztam az íz kedvéért.

 

Bársonyos kápia paprika krém

A kápia paprika nem csak grillezni, sütni finom, hanem csodálatos színű krémet, mártást lehet csinálni belőle. Ez a bundázott padlizsánhoz tálalt krém receptje. 

5-6 érett kápia paprika (az sem baj, ha kissé már ráncos és puhább)

1 ek vaj

0,5 fej fehérhéjú hagyma

1 dl száraz fehér bor

késhegynyi szekfűbors

3 ek tejszín

A hagymát vágjuk apróra, a kicsumázott paprikát elég nagyobb kockákra. Vajon dinszteljük üvegesre a hagymát, szórjuk meg a szegfűborssal és dobjuk rá a paprikát. Sózzuk meg és saját levében, majd ha azt elfőtte a borban pároljuk puhára. Hagyjuk pár percig hűlni, adjuk hozzá a tejszínt és turmixoljuk simára. Először inkább kevesebb tejszínt adjunk hozzá, és pótoljuk ha kevés, hogy sűrű, csodálatosan bársonyos, fantasztikus színű krémet kapjunk. Lehet bele sült, grillezett húsokat, zöldségeket mártogatni, de egy vajaskenyérre kenve is fantasztikus.

A receptek forrása: http://jokaja.hu