Kapcsolat Napja Debrecenben

A 2009-ben alapított Tudományegyetemi Karokért Díjat idén Ilosvai Péter, az IT Services Kft. ügyvezető igazgatója vehette át a Kapcsolatok Napján szombaton Dr. Gaál István TEK-elnöktől.

Csorba Péter: Az oktatás nem lehet a felelőtlen, átgondolatlan kísérletezgetések terepe.

 
Debrecen. A 2009-ben alapított Tudományegyetemi Karokért Díjat idén Ilosvai Péter, az IT Services Kft. ügyvezető igazgatója vehette át a Kapcsolatok Napján szombaton Dr. Gaál István TEK-elnöktől. A cégvezető (megköszönve az elismerést) arra hívta fel a figyelmet, hogy már a középiskolából legalább két idegen nyelvet (az angolt és a németet) magas szinten beszélő fiataloknak kellene kikerülni a versenyszférába, és/vagy a felsőoktatásba. A topmenedzser úgy véli, hogy ha ezt nem sikerül elérni, akkor komoly gondban lesz Magyarország az elkövetkező években, évtizedekben.
 

Pedagógusok fókuszban

 
A Kapcsolat Napja egyik központi témája idén a pedagógusképzés helyzete és jövője volt. A téma kapcsán Dr. Csorba Péter oktatási és tanárképzési rektorhelyettes arról beszélt, hogy az oktatás egy olyan hosszú lánc, mely az óvoda kezdetétől az egyetem befejeztéig tart (sőt, a felnőttképzéssel még tovább), és ha ebben csak egyetlen láncszem is gyengébb a többinél, az mélyreható, bár néha csak évek múltán jelentkező problémákat okozhat. „Szerencsére a bolognai rendszer hibái hamar kiütköztek, ezért ha idejében lépünk, talán nem okozunk visszafordíthatatlan károkat. Az iskolarendszerű oktatás már csak egy ilyen visszamutogatós folyamat. Az egyetem mutogat a középiskolára, a középiskola az elemire, az elemi az óvodára, az pedig a családra. Fontos tudni, hogy az oktatás nem lehet a felelőtlen, átgondolatlan kísérletezgetések terepe, ez a kísérlet ugyanis a gyerek életében megismételhetetlen. Ha az iskola, a pedagógus elront valamit, a fiatal élete végéig cipeli ennek a hátrányos következményeit” – fogalmazott Csorba professzor, aki szerint noha a bolognai rendszer nem bizonyult átgondolt kísérletnek, azért vannak olyan elemei, amiket érdemes megőrizni.