Kaotikus állapotok Calaisban – a hajómunkások két nappal meghosszabbították a sztrájkot

Utasok tízezrei voltak kénytelenek lemondani a hajóútról, és más megoldást keresni vasárnap, mert a munkások sztrájkja miatt nem indult komp Calaisból a csatornán át Doverba.

A pénteken kétnaposra meghirdetett sztrájkot ugyanis további két nappal meghosszabbították a kompközlekedést lebonyolító SeaFrance cég hajómunkásai.

A munkások azért léptek sztrájkba, mert csökkentették 100 euróval a bónuszukat. A dolgozók azt is kifogásolják, hogy a SeaFrance költségcsökkentõ intézkedései miatt sok embert elbocsátottak, ezért hiány van a járatok személyzetében, így a kevesebb embernek többet kell dolgoznia.

A SeaFrance a teheráru mennyiségének rohamos csökkenése miatt súlyos veszteségeket szenvedett el tavaly. Ezért csökkentették a béreket, a bónuszokat, és az 1580 állásból 482-et megszüntettek. A cég 16-19 kompjáratot üzemeltet Calais és Dover között naponta.

“A munkások és a szakszervezet vezetõi vasárnap úgy döntöttek, hogy minimum 48 órával kiterjesztik a sztrájkot. Három komphajó a kikötõben marad, legalább keddig” – közölte a CFDT nevû szakszervezet képviselõje. Didier Cappelle arra utalt, hogy a sztrájkoló munkások pénteken feltartóztatták a brit szigetek és a kontinens között közlekedõ Rodin-t, Moliere-t és Berlioz-t.

A cég bejelentése szerint a húsvéti ünnepek miatt tömegében vettek jegyeket az utasok: péntekre 23 ezer, szombatra 12 ezer jegyfoglalásuk volt, eddig 1,25 millió euró vesztesége van a SeaFrance-nak.

Címkék: ,