Káosz és bizonytalanság uralkodott az antalyai reptéren

Akt.:
Káosz és bizonytalanság uralkodott az antalyai reptéren
© Fotó: Nagy Dóra
Antalya, Debrecen – A törökországi álomnyaralás pillanatok alatt vált valóságos rémálommá az üdülők számára.

Indulás után körülbelül 25 perccel pillanatok alatt pánikhangulat tört ki azon a repülőgépen, amely kényszerleszállást hajtott végre a törökországi Antalyából Debrecenbe tartó charterjáraton. Információink szerint a gép menetrend szerint 15 óra 45 perckor felszállt a törökországi fürdőhely repülőteréről, majd nem sokkal ezután a stewardessek közölték az utasokkal, hogy technikai okok miatt visszafordulnak a kiindulási helyszínre. A repülőgépen több mint 200 utas tartózkodott, számtalan felnőtt, gyermek és nyugdíjas élte át a horrorisztikus perceket. A landolás után a nyaralók azt gondolták, hogy a továbbiakban biztonságban lesznek, de sajnos az egész éjszakát padokon és székeken kellett tölteniük, orvosi ellátás nélkül, valamint órákig élelmet sem kaptak.

repter2Fotó: Nagy Dóra

– Még fél órát sem utaztunk, amikor két jelző pittyegést lehetett hallani, a stewardesseknek szóltak a problémáról, akik egyből leültek és bekapcsolták magukat. Akkor még nem tudtunk semmit, majd néhány perc múlva bemondták, hogy technikai probléma lépett fel, sajnos vissza kell fordulni az antalyai reptérre.

Érezni lehetett a feszültséget a levegőben, a gyerekek sírása törte meg a kínos csendet, de miután az oxigénmaszkok megjelentek, akkor teljesen kikészültünk.”

– A történtek mindenkit megráztak, már a leszállás sem volt kellemes érzés, nem olyan volt, mint egy átlagos megérkezés. A landolás után hátborzongató volt a látvány, mentők, tűzautók és rendőrök voltak a helyszínen, akkor tudtuk meg, hogy a pilótafülke szélvédője repedt be, az okozta a problémát – kezdte lapunk tájékoztatását Smitula Gergő.

Orvosi ellátás nélkül

Az utasokat beterelték a reptéren egy terembe, elkülönítve a többiektől, ott várták a segítséget és a további tájékoztatást, amit órákig nem kaptak. Öt óra telt el addig, amíg szóltak az utazóknak, hogy a helyi gyorsétteremben várja őket egy menü, ahova 3 óránként térhetnek vissza egy-egy adag élelemért. Nem kaptak orvosi ellátást, voltak gyerekek, akik a hidegben megfáztak, belázasodtak, folyamatosan csak hitegették őket, teljes kétségbeesésben várták a híreket és a segítséget. – Szerintem ilyenkor nem cukros üdítőt kell adni az embereknek, hanem vizet, de még egy zsugor ásványvízzel sem szolgáltak. Kaptunk egy menüt, igazából ez volt az ellátásunk, körülbelül négy pokrócot hozott le a hölgy a gyerekeknek.

Nagyon hideg volt, fáradtak és nyűgösek voltunk. Semmiféle orvosi ellátást nem kaptunk, néha leküldtek egy magyar idegenvezetőt, aki érhetően elmondta a dolgokat. De folyamatosan csak hitegettek minket, konkrét információval senki nem tudott szolgálni, leginkább a pánik elkerülése miatt volt az, hogy szivárogtattak nekünk információkat.”

– Először azt hittük, hogy legkésőbb éjfélre megérkezünk Debrecenbe, de telt az idő, és nem történt semmi. Kérdezgettünk mindenkit, de senki nem tudott nekünk választ adni, ez volt a legszörnyűbb – tudhattuk meg Menárik Andreától.

Tájékoztatás nélkül

Az utasokat kollégáinkkal a helyszínen vártuk délelőtt 9 órakor, akik végül reggel 6 óra környékén indultak el Antalyából. Elmondásuk szerint a jelenlegi úttal nem volt probléma, de természetesen nagyon féltek, hiszen friss volt számukra az a megrázkódtatás, amit átéltek. Konkrétan még nem tudják, hogy mi okozhatta a problémát, de a legfrissebb információk szerint légáramlat miatt repedhetett be az üveg. Családok, baráti társaságok utaztak a repülőgépen, mindenkit elborzasztottak a történtek, nagyon elszomorítja őket, hogy itthon sem várja őket segítség.

repter3Fotó: Nagy Dóra

– Tájékoztatást nem kaptunk, leszálltunk a gépről, a rendőrség semmit nem mondott. Az információs irodából kijött két hölgy, akik egyáltalán nem voltak kedvesek, szinte ők voltak felháborodva. Elmondták, hogy csak egy igazolást tudnak adni, hogy mikor indult a gép, de egyébként az időpont sem volt jól feltüntetve a papíron. Egy bélyegző van rajta aláírás nélkül, amit szerintünk biztosan nem fognak elfogadni – mondta Liba Anita, majd hozzátette:

Abszolút nem foglalkoztak velünk Antalyában és most sem, nagyon elvette ez most a kedvem a nyaralásoktól, borzasztó pillanatokat kellett átélni, de nagyon jó volt néhány perce szerencsésen szárazföldet érni.”

– Nagy Emese –


A debreceni repülőtér
Debrecen - A reptér munkatársai a Debrecenben maradt utasok tájékoztatásával, ellátásával töltötték az éjszakát. A Káosz és bizonytalanság uralkodott az antalyai reptéren című, hétfői cikkünkre a Debrecen Airport reagált: „Mindenképpen sajnálatos az eset, mely a hivatkozott járat tisztelt utasaiv...

Debrecen - Sikeresen megérkeztek hétfő reggel 8 óra 45 perckor azok az Antalyában nyaralók, akiknek a repülőgépe indulás után nem sokkal kényszerleszállást hajtott végre. Az utazók visszatértek a kiindulási pontjukra, ahol végül az egész éjszakájukat tölteniük kellett. Az utasok elmondták lapunkn...