Káosz a tárgyaláson, Szaddám és a védők kivonultak

Káoszba fulladt vasárnap Szaddám Husszein volt iraki diktátor pere. A fővádlott kivonult a bíróságról, előtte féltestvérét és vádlott társát kidobatta a bíró, majd az egész védőcsapat szintén elhagyta a bíróság épületét.

Ez volt az új vezető bíró, Rauf Rasid Abdel Rahman első tárgyalási napja, miután az elődje lemondott. Az előző bíró kompromisszumos stílusával szemben az új bíró kemény, és pár perc alatt heves szócsatába keveredett Szadámmal és vádlott társaival.

Szaddám, akit egy negyedszázaddal ezelőtti tömeges megtorlásért ültettek a vádlottak padjára, belefogott a bíróság szokott becsmérlésébe, mint az előző tárgyalásokon is mindig. Egy ponton dühtől vörösen kijelentette, hogy
“El akarom hagyni a bíróságot”, mire a bíró azt felelte neki, hogy elhagyhatja, és kivezettette Szaddámot. Erre Szaddám azt felelte: “Én voltam a maga vezetője 35 éven át, most meg maga akar engem kivezettetni a teremből?” Mire a bíró azzal replikázott, hogy “Én vagyok a bíró, és maga a vádlott, és magának engedelmeskednie kell nekem”.

Szaddám és a bíró szópárbaja előtt kivonultak a védők. Nem sokkal későbbb hivatalból kijelölt új védők jöttek be, akiknek Szaddám odavetette: Minden hivatalból kinevezett védőt el fogunk utasítani. Jogom van lemondani a védőhöz való jogomról”.
Még előtte a vezető bíró szó szerint kidobatta egy teremszolgával Szaddám féltestvérét és egy másik vádlottat.