Kamuszámlákkal akarják átverni a debreceni vállalkozásokat

Kamuszámlákkal akarják átverni a debreceni vállalkozásokat
© Illusztráció: vallalkozoinegyed.hu
Debrecen – Fiktív számlák Debrecenben – valótlan tartalmú számlalevelek, trükkös marketingfogások.

Valótlan tartalmú számlalevelekkel, trükkös marketingfogásokkal próbálják a debreceni vállalkozásokat tisztességtelenül megtéveszteni.

Körültekintéssel

A Gazdasági Versenyhivatal arra figyelmezteti a Debrecenben működő vállalkozások vezetőit, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, ha olyan helyről kapnak számlát/díjbekérőt, ahonnan arra nem számítottak, vagy olyan szolgáltatás díjának megfizetésére szólítják fel őket, amelyre vonatkozóan korábban nem kötöttek szerződést. A leggyakoribb megtévesztések a következők: a csalók egy ismert telekommunikációs vállalkozás nevéhez hasonló nevet vesznek fel és olyan logót használnak, amely ezekkel a cégekkel összetévesztésre alkalmas. Ilyen eset volt a közelmúltban a telefonkönyvben történő részvételért díjazást kérő vállalkozás esete is, ahol az általuk küldött levél legalján csupán apró betűvel szerepelt, hogy a „fizetés önkéntes”.

Mégsem várható el…

Szintén megtörtént eset, amikor a tisztességtelen cég fiktív számláit a már mindenki által jól ismert piros „mikulás-zacskóba” csomagolta és a szélvédő mögé tette, így a pórul járt autós bosszankodva, de rutinból elment rendezni a büntetést a legközelebbi postára. Csak kevesen nézték meg alaposan, hogy kinek és miért is fizettek. „A fiktív számlákat küldő vállalkozások kihasználják azt, hogy üzletfeleik a legtöbb esetben automatikusan befizetik a számláikat, anélkül, hogy megvizsgálnák, van-e mögötte szerződéses jogviszony. Bár a vállalkozások magasabb szintű gazdasági ismeretekkel rendelkeznek, az mégsem várható el a cégvezetőktől, hogy minden számlájuk valódiságában kételkedjenek” – mondta dr. Kogyilla Tímea, a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda koordinátora. A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda munkatársai, ilyen esetekben díjmentesen tudnak segítséget nyújtani (4025 Debrecen, Piac utca 77., II. emelet 13. Inkubátorház, +36 52 504 330, debrecen@versenyugyi-tanacsadoiroda.hu, www.fogyasztovedok.hu), vagy jogsértés esetén a megfelelő hatósághoz irányítják az ügyeket.

HBN
hirdetés