Kamu katasztrófavédők járják a megyét, ne dőljünk be nekik!

Akt.:
Hajdú-Bihar – Az egyelőre ismeretlen elkövetők autószerelő-műhelyben, fodrászatban, kozmetikában, bútorüzletben és strandon is próbálkoztak már.

Hajdú-Bihar. Püspökladányból és környékéről érkeztek értesítések arról, hogy a katasztrófavédelem alvállalkozójának adják ki magukat csalók. Az elkövetők több vállalkozást kerestek fel tűzvédelmi ellenőrzésre hivatkozva, majd a hatóság büntetést emlegetve adtak el tűzvédelmi berendezéseket áron felül. Az álszakemberek fellépése határozott, sok esetben a hatóságokéval összetéveszthető feliratokat és jelképeket szerepeltetnek a gépjárműveiken – hívja fel a figyelmet a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Rácz Máté, a megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta, a katasztrófavédelmi munkatársak soha nem árulnak tűzvédelmi eszközöket; mindig egyenruhában, szolgálati bizonyítvánnyal és jelvénnyel, a megfelelő dokumentumok birtokában járnak ellenőrizni; soha nem alvállalkozók vagy megbízott cégek. A bírságot – melyet a hatósági határozat állapít meg, pecséttel és iktatószámmal – soha nem kell készpénzben kifizetni, helyszíni bírság esetén is csekket adnak. A csalók esetenként a katasztrófavédelem szóvivőire hivatkoznak, holott ők nem szerveznek hatósági ellenőrzéseket. Az ellenőrzések során mindig jegyzőkönyv készül, melyből egy példány az ügyfélnél marad. A hiányzó iratok pótlása – a megszabott határidőn belül – szintén nem kerül pénzbe. Amennyiben visszaélést tapasztalnak, értesítsék a rendőrséget!

HBN​