Kampány indult a belgrádi melegfelvonulásért

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a szerb melegjogi aktivisták, hogy támogatást szerezzenek az őszre tervezett belgrádi melegfelvonuláshoz. “A következő három hónapban tízezer aláírást szeretnénk összegyűjteni a Belgrádba tervezett meleg büszkeség felvonulás támogatására” – mondta az AFP-nek Marija Lasic, a kampány egyik szervezője.

A “Sétáljunk együtt” kampányt a szerb fővárosban és az ország több más nagyvárosában szervezik, de a felvonulás támogatói az interneten keresztül is eljuttathatják aláírásukat az aktivistáknak – tette hozzá Lasic. “A meleg büszkeség napi felvonulás egyértelmű jelzése a demokrácia fokának egy országban, és fokmérője annak, hogy a társadalom mennyire toleráns és kész elfogadni a különbözőséget és a sokféleséget” – mondta.

A tavalyi belgrádi melegfelvonulást a szervezők kénytelenek voltak lefújni, miután a rendőrség és a kormányzati illetékesek közölték, hogy az ultranacionalista csoportok fenyegetései miatt nem tudják garantálni a résztvevők biztonságát. A tavalyi lett volna az első felvonulás 2001 óta – nyolc évvel korábban a rendőrök szintén nem tudták megakadályozni, hogy a szélsőségesek rátámadjanak a résztvevőkre.

A szerb parlament tavaly már törvényt alkotott a homoszexuálisok elleni diszkrimináció tilalmáról, ám a jogszabály ellen számos nacionalista csoport és vallási vezető is felemelte a szavát. Az azonos nemű párok továbbra sem házasodhatnak, nem fogadhatnak örökbe gyereket és a heteroszexuális párokhoz képest több más téren is csorbult jogkörrel rendelkeznek Szerbiában.