Helyi közélet

2015.03.17. 11:30

Koszorúztak, szavaltak, énekeltek

Hajdú-Bihar - Megyénk számos településén megemlékeztek az 1848-as forradalom kezdetének 167. évfordulójáró március 14-én és 15-én.

Hajdú-Bihar - Megyénk számos településén megemlékeztek az 1848-as forradalom kezdetének 167. évfordulójáró március 14-én és 15-én.Esztárban ezúttal nem a művelődési házban, hanem a Szunyogh-kastélynál tartották az ünnepi megemlékező műsort. A főtérről indulva a kastélyig fáklyákkal a kezükben fiatalok és idősek, gyerekek vonultak az utcán énekszóval. Szécsi Tamás polgármester beszéde után az általános iskola tanulói adtak műsort.

Körösszegapátiban az általános iskolások most is a település önkormányzatával közös ünnepségen emlékeztek meg az 1848-1849-es polgári forradalom és szabadságharc évfordulójáról. A 8. osztályosok műsora után az ünneplők átvonultak a községházához, ahol megkoszorúzták az 1948-ban ott elhelyezett emléktáblát.

Földesen, az ünnepségen megemlékeztek a szabadságharc leverése után a településen keresztül menekült,és itt két éjszakát eltöltött Jókai házaspárról és Kossuth titkáráról is. Világos alól üldözőik elől Tardona felé menekülve, 1849 őszén Jókai Mór feleségével Laborfalvy Rózával két éjszakát Földesen, bajomi Szabó Márton családjánál töltött. A menekülésükben velük volt – kocsisnak öltözve – Kossuth Lajos titkára, Rákóczy János is, aki a közelben lakó Balásházy Károlynál kapott szállást. A szabadságharc 150. évfordulóján újraállított ’48-as emlékművön elhelyezett koszorúk sokasága emlékeztet a szabadságharc hős katonáira és a helyből bevonult negyvenhét honvédra.

Hajdúsámsonban változatos programokkal emlékeztek meg a nemzeti ünnepről. „1848 a térség életében” címmel Korompai Balázs történész-muzeológus tartott előadást. Az általános iskolában szerveztek ünnepi műsort, és a település óvodásai is elhelyezték saját készítésű papírzászlóikat a Petőfi szobornál. Az ünnep napján családi programokkal, kokárdakészítéssel, történelmi játszóházzal, hagyományőrző bemutatóval várták az érdeklődőket, majd 15 órától a Petőfi szobornál a település apraja-nagyja együtt szavalta a Nemzeti dalt az országos kezdeményezéshez csatlakozva.

Nyíracsádon a település önkormányzata és a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola közös szervezésében zajló megemlékezésen a 167 évvel ezelőtti nap ünnepi hangulatát idézve a nemzeti lobogót és az iskolazászlót mintegy négyszáz fős tömeg kísérte a művelődési házba. A himnusz közös éneklését követően Petkes Csongor szociológus mondott ünnepi beszédet. Ez után a 6. b osztályosok jelenetekkel, verssel, a Szabó Mihályné vezette énekkar pedig dallal idézte a nemzet szabadságáért vívott küzdelem dicső napjait.

Pocsajban ünnepi műsorral emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra. Kecskés Gyula polgármester ünnepibeszéde után a diákönkormányzat tagjai adtak műsort. A Szabadság téri emlékműnél Oláh Róbert szavalatával, majd koszorúzással fejezték be a műsort.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában