Helyi közélet

2014.10.15. 14:08

Olvasói levél: Gyógyuljunk gyorsabban!

<em>Egyre inkább beigazolódik XIII. Leó pápának az 1891-es enciklikájában megfogalmazott gondolata, amely szerint összeomlik a kommunizmus, s ezért az összeomlásért magas árat fizet az emberiség és Európa, ugyanis veszélyesebb lehet a gyógyszer, mint a betegség.</em>

Egyre inkább beigazolódik XIII. Leó pápának az 1891-es enciklikájában megfogalmazott gondolata, amely szerint összeomlik a kommunizmus, s ezért az összeomlásért magas árat fizet az emberiség és Európa, ugyanis veszélyesebb lehet a gyógyszer, mint a betegség.

A Szovjetunió csatlós országai közül egyeseknek sikerült jobb „gyógyszert” alkalmazni a jelentős átalakuláshoz, ezért ezek az országok a betegségből jobban lábadoznak. 2009-től az EU országaiban 4,4 százalékkal nőtt a GDP, hazánkban csak 2,1, Bulgáriában 3,7, Romániában 5,3, Szlovákiában 9,3 százalékkal nőtt a GDP az elmúlt 5 évben. A jelenben ugyan kedvezően alakul a gazdasági növekedésünk, azonban ez hosszútávon nehezen tartható, mert az elmúlt években a pénzügyi egyensúly biztosítása érdekében olyan lépéseket alkalmazott a kormány, amelyek a növekedést fékezik. A legnagyobb gondot az jelenti hazánkban, hogy jelentősen nő az egyenlőtlenség, pedig a globalizáció előnyeit csak akkor lehet jól hasznosítani, ha csökkentjük a polarizációt.

1995-ben a Magyar Tudományos Akadémián különösen megragadott Csáki Csaba akadémikus székfoglalóján elhangzott gondolat, amely szerint az Antal kormány idején a mezőgazdaságban a politika felszámolta a gazdasági racionalitást. A tudós megállapítása összhangban volt azzal a szociológiai vizsgálattal, amelyet Hajdúszoboszlón végeztem. A termelőszövetkezeti tagok csupán munkaerőként vettek részt a nagyüzemi gazdálkodásban, de nem voltak tulajdonosok. A rendszerváltás után olyan döntéseket kellett volna hozni, amelyek biztosítják a dolgozók tulajdonosi jogait. Maradandó emlék számomra az, amikor egy neves amerikai tudóssal felkerestem a hajdúszoboszlói Búzakalász Termelőszövetkezet vezetőit, akiktől megkérdezte a professzor, hogy mit visz magával az a TSZ-tag, aki néhány év után kilép a szövetkezetből, ugyanis azt gondolta, hogy a dolgozók tulajdonosok is. A vezetők zavartan összenéztek, majd kijelentették: szép emlékekkel távozik.

Sajnos 1994. után is a politika sok esetben felszámolta a gazdasági racionalitást, a jelenben megvalósuló államosítások is többször ezt bizonyítják. A magyar gazdaságban a fejlődés érdekében csak akkor tudunk előre lépni, csak akkor alkalmazunk jobb „gyógyszert”, ha a politikai döntések alkalmával jól mérlegeljük a társadalmi, gazdasági folyamatokat és a gazdasági racionalitás alapján dönt a kormány.

- Dr.Takács Imre, Hajdúszoboszló -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában