Helyi közélet

2014.12.28. 11:12

Nyelvtudás nélkül is bárkivel beszélhetünk

Forradalmi újítással lép a piacra a Microsoft, először angol és spanyol nyelveken.

Forradalmi újítással lép a piacra a Microsoft, először angol és spanyol nyelveken.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt a Skype megváltoztatta a kommunikációs lehetőségeinket, azzal, hogy valós idejű telefon- és videohívásokra adott lehetőséget a Föld két távoli pontján élők között. Azóta elképzelhetetlenné vált a külföldre szakadt családtagokkal való kapcsolattartás másképp. Nagymamák látják a programnak köszönhetően unokáikat, szülők tarthatják a kapcsolatot ezáltal más országban tanuló gyermekeikkel. A fejlesztők azonban most egy olyan újítással rukkoltak elő, ami a különböző nemzetek tagjai közötti beszélgetést teszi lehetővé úgy, hogy az ahhoz szükséges nyelvtudást „pótolja”.

Határtalan kommunikáció

Egyelőre még csak két nyelven, angolul és spanyolul érhető el az új funkció, ám a cég folyamatosan szeretné bővíteni a választható nyelvek listáját a Skype Tanslatorben. A fejlesztők szerint az új funkció megnyitja a végtelen lehetőségek tárházát, a jövőben a földrajzi hátrányok mellett a nyelvi hátrányok is megszűnhetnek, hiszen akár egy magyar ember is könnyedén szóba elegyedhet egy koreaival vagy indiaival, hiszen nem lesz szüksége hozzá egyik félnek sem, hogy a másik – egyébként nehezen tanulható – anyanyelvét elsajátítsa.

A program úgy működik, hogy mindkét fél a saját nyelvén beszél mikrofonba, fején fejhallgatóval. A fülében viszont már nem a másik idegennyelvű szövegét, hanem egy a saját nyelvére lefordítottat hall egy gépi hang segítségével. Az elképzelések szerint ráadásul a rendszert a felhasználók segítségével (is) folyamatosan fejlesztik majd, hogy minél teljesebb élményt nyújthasson a kommunikáció.

Kérjen nyelvet

– A Skpye Translator kiváló példája annak, miért fektet ennyi energiát a kutatásba a Microsoft. Több mint egy évtizede fejlesztik például a beszédfelismerő, automatikus fordító és a gépek önképző technológiáit, amiknek a gyümölcse most beérni látszik –olvasható a Skype blogján tett bejelentésben, amiben arra kérik az érdeklődőket, hogy regisztráljanak az új alkalmazásba és tudassák melyik nyelv bevonásának örülnének leginkább.

– Ez az utazás épp csak elkezdődött, de meg fogja változtatni a körülöttünk lévő világ kommunikációját – ígéri a Microsoft.

ÉKN-Sz. Fabók Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában