Magyarország

2013.05.09. 16:57

Iszapömlés - Mal-dolgozók meghallgatásával folytatódott a tárgyalás

Veszprém, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - A vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper csütörtöki tárgyalásán hat tanút, közöttük a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. öt dolgozóját hallgatták meg a Veszprémi Törvényszéken.

Veszprém, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - A vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper csütörtöki tárgyalásán hat tanút, közöttük a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. öt dolgozóját hallgatták meg a Veszprémi Törvényszéken.

A timföldgyár dolgozóit a 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás napjának eseményeiről kérdezte a bíróság, többen a délelőtti időszakot átlagos munkanapnak jellemezték. A tanúk közül hárman az ötödrendű vádlott, D. Józsefnek, a hidrátgyártás divízió igazgatójának beosztottai, egyikük felettese a tizenegyedrendű vádlott Cs. László, a hidrátfeldolgozó divízió igazgatója. Csütörtökön meghallgatták a Mal szakszervezeti vezetőjét és a Bakonyi Erőmű egy dolgozóját is.

A tanúk csaknem valamennyien beszámoltak arról, a médiából megdöbbenve értesültek a katasztrófáról, az okozott pusztítás mértékét nem tudták megítélni. Többen megemlítették, hogy feletteseik folyamatosan részt vettek a tragédiát követő mentési munkálatokban.

Az ajkai erőmű munkatársa arról beszélt, hogy aznap sok helyen be kellett avatkozni váratlanul a technológiai folyamatba annak érdekében, hogy a 400 Celsius-fokos és 70 bar nyomással érkező gőz ne okozzon súlyos következménnyel járó rombolást. A tanú a gőz korlátozásának okát nem ismerte, ezért a tizenkettedrendű vádlottat hívta telefonon - a híváslista szerint 13 óra 8 perckor -, vele baráti viszonyt ápol. Közölte, hogy a vádlott a gőzkorlátozás tényét sem tudta, nemhogy az okát.

A Mal szakszervezeti vezetője - aki az iszapömlés után a megyei védelmi bizottsági üléseken a céget képviselte - fenntartotta a nyomozás során tett vallomását. Elmondta: fél egy körül, útközben egy értekezletre, értesült arról, hogy teljes gyárleállást kell végrehajtani, mert baj történt a vörösiszaptéren. Megerősítette, hogy a kilencedrendű és a tizenkettedrendű vádlottal fél kettő körül kimentek a helyszínre, mert a baj okát nem tudták. Azt mondta, negyvenévnyi tapasztalata alapján teljesen valószínűtlen volt a gátszakadásról szóló információ, a helyszínen megdöbbent. A tanácsvezető kérdésére elmondta, hogy hatóságoknak nem telefonált, és a vele lévő vádlottak sem értesítettek senkit. Azt mondta, azért nem, mert a helyszínen már teljes készültség volt, illetve nem tudott volna válaszolni a kérdésekre, hogy mi történt. Hangsúlyozta, hogy a vádlottak mindent megtettek a cég jó működéséért, és a vádban szereplő szándékosságot kizártnak nevezte.

A tárgyalás végén Fejes Péter ügyész újabb hatósági tanúk meghallgatását indítványozta a bizonyítási eljárásban.

A Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottai, összesen 15 ember ellen, a büntetőtárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött.

A tárgyalás pénteken a Mal gyártelepén márciusban lefolytatott helyszíni kihallgatás több mint ötórányi videoanyagának levetítésével folytatódik.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!