Helyi közélet

2013.05.10. 10:20

Több mint 220 ezren dolgoztak a megyében

Debrecen - A fiatal álláskeresők száma az átlagosnál nagyobb ütemben emelkedett a múlt év végén.

Debrecen - A fiatal álláskeresők száma az átlagosnál nagyobb ütemben emelkedett a múlt év végén.A Hajdú-Bihar megyei 15–74 éves népesség 53,9%-a, mintegy 222 ezer fő volt jelen a munkaerőpiacon foglalkoztatottként, vagy munkanélküliként a Központi Statisztikai Hivatal lakossági munkaerő-felmérése alapján 2012 IV. negyedévében. A megfigyelt időszakban a valamelyest mérséklődő foglalkoztatottság és a fokozódó munkanélküliség eredőjeként a népesség gazdasági aktivitása az előző év azonos időszaki szinten maradt. Ugyanakkor a munkanélküliek száma bővült, és átlagosan 28,7 ezer főt tett ki, a gazdaságilag aktív népesség 13,0%-át.

Kevesebb ellátott

A munkaerő-piaci helyzet más irányú megközelítéséhez a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartott álláskeresőkre vonatkozó adatai nyújtanak információt. E szerint megyénkben december végén mintegy 46 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, 1600 fővel többet, mint egy évvel korábban. A regisztrált állományon belül 5900 főt pályakezdőként jegyeztek, akik száma az átlagosnál jóval nagyobb ütemben bővült. Az átlagosnál szintén intenzívebb emelkedés jellemezte a nyilvántartott álláskereső nőket, akik a regisztráltak mintegy felét tették ki. A fiatal (25 év alatti) álláskeresők száma az állomány egészére jellemzőnél szintén nagyobb ütemben emelkedett. Az álláskeresők kevesebb mint fele volt jogosult valamilyen típusú ellátásra. Az ellátottak száma mintegy tizedével maradt el az egy évvel korábbitól.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában