Kallódó fejfák a bokorsorok között

Akt.:
Van, aki a sövénybe szúrja a fejfát
Van, aki a sövénybe szúrja a fejfát
Debrecen – Az elhunyt hozzátartozóin múlik a sírkő előtt kihelyezett, a nyughely azonosítását szolgáló fejfa sorsa. Van, aki kéri, hogy a sírkő alá tegyék, míg mások elviszik. És akadnak, akiket nem érdekel, mi lesz a fejfával.

Ezt a köztemetőt üzemeltető AKSD Kft. szóvivője, Domokos Csilla mondta el lapunknak, akit azután kérdeztünk meg, hogy egy olvasónk kifogásolta: az urnatemető egyik részén – a sövények között – „ott felejtett, régi fejfákat” talált. A levélíró szerint ez rontja az egyébként szépen karbantartott temető összképét. Látott olyan fejfát is, amelyet valaki leszúrt a bokrok közé és koszorú is volt rajta.

– A fejfáról az elhunyt hozzátartozói rendelkeznek. Ha elkészül a sírkő, a fejfával a hozzátartozó azt tesz, amit akar. A munkatársaink, ha bárhol fejfát találnak, nem dobhatják ki, hiszen annak van tulajdonosa. Megkeresik, melyik sírhoz tartozhat, és odaviszik. Mindössze ennyit tehetünk – mutatott rá Domokos Csilla.

HBN


A Debreceni Köztemetőben is egyre gyakoribb a hamvasztás
Debrecen - A modern életmód jelentősen rányomja a bélyegét a temetkezési szokásainkra is. Ahány vallás, felekezet, etnikum, annyiféle szokás, hiedelem tartozik a temetkezéshez. A legtöbbször egy tradíciókra alapuló szertartás során gyászolnak, de az minden eseménysorban közös, hogy a lehetős...