Kalandvágyból Mongóliába

Akt.:
Hosszú út előtt állnak
Hosszú út előtt állnak - © Fotó: Matey István
Debrecen – A Londonból Ulánbátorba tartó rali nem verseny, hanem teljesítménytúra.

Törökország, Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán, Kazahsztán, Oroszország – ezt az utat járja be az elkövetkező öt hétben Elekes Ferenc és két új-zélandi útitársa. A három fiatalember arra vállalkozik, hogy egy terepjáróval jut el Mongólia fővárosába.

A ralit egy brit alapítvány szervezi, amely Közép-Ázsiában gyerekeket és kórházakat segít. A részvételhez legalább 1000 fontot kellett összegyűjteni, s a résztvevők a terepjárót is odaadományozzák. A mintegy 40 egység többsége Londonból vágott neki a 15 ezer kilométeres útnak. Nincs megszabva sem az útvonal, sem az, hogy mikorra kell megérkezni. A cél, hogy teljesítsék a távot.

– Mi délről kerüljük meg a Fekete-tengert. Mivel a Debreceni Egyetemen végeztem, megálltunk a cívisvárosban, itt tartottuk az utolsó magyarországi bevásárlásunkat – magyarázza a 30-as évei elején járó Elekes Ferenc.

Drága vétel volt

Tíz hónapig szervezték az utat, a vízumokat egy ügynökségen keresztül szerezték be. Nem indult azonban könnyen a kaland, hiszen a jármű megvásárlása után megadta magát, így még kétszer annyit költöttek rá, mint amennyiért vették. Eddig 1700 kilométert jöttek, műszaki hiba nélkül.

HBN

A cikk folytatása a Napló szerdai számában!