Helyi közélet

2015.12.06. 20:17

Nagymamáink trükkjei a makacs foltok ellen

Debrecen - Igaz, hogy MacGyver bármiből tudott bombát készíteni, de a magyar nők házi praktikáira ő is rácsodálkozna.

Debrecen - Igaz, hogy MacGyver bármiből tudott bombát készíteni, de a magyar nők házi praktikáira ő is rácsodálkozna.

Hajlamosak vagyunk kétségbeesni, ha makacs foltokkal találjuk szembe magunkat. Felesleges aggodalmaskodni, inkább hallgassunk a nagymamára, és tanuljunk tőle néhány hatékony trükköt! Ahogy azt már többször megírtuk, az ecet és a szódabikarbóna elengedhetetlen kellékek a lakás olcsó tisztán tartásához, hiszen a sav-bázis-reakciónak köszönhetően szinte minden foltot el lehet velük távolítani. Nagyobb kihívás a tűzhely és a mikró kitakarítása, pedig egyszerű: kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk körülbelül 125 Celsius-fokra, majd locsoljunk a piszkos felületre vizet vagy ecetet, végül sózzuk be. Kapcsoljuk ki, hagyjuk kihűlni a sütőt, és töröljük ki alaposan.

Ketchup – nem csak a pizzára

Egy egyszerű fehér kréta segítségével kiszedhetjük a pecsétet a ruhákból, hiszen magába szívja a zsíros foltokat.

Bosszantó, ha eltörik egy pohár, mert még napokkal később is retteghetünk, hogy szilánkba lépünk. Töröljük át az érintett terültet egy darab kenyérrel! Sokkal többet ér, mint a sepregetés.

Az ezüst egy idő után befeketedik, akármennyire is vigyázunk rá. Számtalan tippet olvashatunk arról, hogyan tisztíthatjuk meg könnyedén. Kevésbé ismert praktika a ­ketchup. Tegyünk két evőkanállal egy kis tányérba, áztassuk benne néhány percig az ékszereket, majd töröljük át azokat.

Csillog-villog, mint új korában!

A lakkbőrből készült holmik idővel megkophatnak, illetve szennyeződés rakódhat le a felületükön. Megoldás: a tej. Egyszerűen csak kenjünk a felületére egy keveset, hagyjuk megszáradni rajta, majd puha ruhadarabbal dörzsöljük át a felületét. Visszakapjuk a műbőr régi fényét.

A tej – jobban mondva a tejpor – rovarcsípésre is kiváló. Keverjük össze kevés vízzel, majd adjunk hozzá egy-két csipet sót, és kész is a hűsítő pakolás. A tejben található enzimek semlegesítik rovar mérgét. Ugyanez a praktika egyébként hatásos leégés esetén is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában