Kaja és alkohol: az ünnepi családi balhék biztos receptje

Akt.:
Kaja és alkohol: az ünnepi családi balhék biztos receptje
© Illusztráció: radiotimes.com
Debrecen – A pszichológus szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ünnepi evés-ivás után gyakrabban jelentkeznek a rokonok közötti konfliktusok.

A családtagok a hétköznapokhoz képest hosszú időt töltenek egymás társaságában az ünnepek alatt, az évek során felgyülemlett sérelmeket pedig csak rövid ideig lehet leplezni. Ez az oka annak, hogy a több napos karácsonyi ünnepek idején gyakrabban jelentkeznek a rokonok között feszültségek – véli Berényi András, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ vezetője.

Mint a Naplónak elmondta, ehhez hozzájön, hogy az ünnepi asztalnál az alkohol is gyakran előkerül, amely fogyasztását követően az emberek felszabadultabbá válnak és olyan dolgokat is kimondanak, amelyeket egyébként nem tennének.

Az idősebb segíthet

– A magyarok számára az ünnepek leginkább az étkezésről szólnak, az eszem-iszom után pedig felszínre kerülnek az elhallgatott sérelmek, ellenben a konfliktushelyzetek megelőzésének technikája hiányzik a kultúránkból – magyarázta a szakember. A pszichológus úgy látja, ha az ünnepek idején több napig „össze vagyunk zárva” a családtagokkal, nem tudunk egymással mit kezdeni.

Megjegyezte, évekkel ezelőtt az emberek tartalmasabban el tudták tölteni az időt egymás társaságában, ma viszont már elmaradnak a közös éneklések, népszokások, és a nagy beszélgetések. Ma már egyedül az étkezés az, ami megmaradt. – A konfliktusok jelentkezése az élet velejárói, de nehéz okosnak lenni olyankor, amikor nem vagyunk teljesen a tetteink tudatában az alkohol hatása miatt, ezért a sérelmeket a félreértéseket olyan pillanatban érdemes megbeszélni egymás között, amikor már nincs ital a kézben – hívta fel a figyelmet Berényi András. Hozzátette, a vita okának megbeszélésében legjobb ha egy idősebb rokon, vagy egy tekintélyes személy is részt vesz, akinek a véleményét elfogadja a család.​

HBN – SzM