Kacsát néztünk, pampuskát kóstoltunk

Akt.:
Kézműveskedtek a Fazekasházban
Kézműveskedtek a Fazekasházban - © Fotó: Molnár Péter
Hajdú-Bihar – Megyénkben is több helyszínen zajlottak a tájházak napja eseményei a hétvégén.

A 2013-tól minden évben megrendezett programsorozat célja, hogy tavasszal, az év egy napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek.

Nyárson a bárány

Biharkeresztesen, a Csicsóka Tájházban a látogatók megtekinthették a gazdasági udvarban az őshonos magyar állatokat. A vendégek vásárolhattak a helyi, a környékbeli és a határ túloldaláról érkezett kézművesek, termelők portékáiból, kóstolhattak élelmiszereiket, foglalkozásokon vehettek részt.

A Csökmői Tájházban a látogatók megtekinthették az Örökségünk Háza című kiállítást, majd az idén 10 éves Csökmői Hagyományőrző Egyesület mutatkozott be. Kerekes Mihály előadásában sárréti népdalokat hallhattak, közben a kézműves foglalkozásokon, népi játékokon szórakozhattak az érdeklődők.

A Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteményében, Nagyrábén a juhhoz kapcsolódó hasznosítási szokásokat és feldolgozási módokat elevenítették fel. Gyapjút válogattak és mostak, majd rokkával fonalat készítettek, utána juhtejet és gomolyát kóstoltak, majd nyárson bárányt sütöttek.

sutiFotó: Molnár Péter

Hajdúszoboszlón két helyszínen is, a Fazekasházba és a Gazdaházba is várták az érdeklődőket. A Fazekasház udvarán népi kézműves kirakodóvásár volt. A látogatók megismerkedhettek a mézeskalács díszítés, bőrözés, nemezelés, szalmafonás és -varrás mesterfogásaival. A népzenei élményről a hajdúnánási citerazenekar gondoskodott. A Gazdaházban az új szabadtéri főzőhelyen jóféle ételeket sütöttek-főztek mindenféle edényben, platnin, kemencében. Majd megkóstolták azt, amit elkészítettek, lebbencset, kenyeret, lángost, cseh pampuskát.

HBN