Kacsa akadt a horogra

Kacsa akadt a horogra
© BANCHORY, SCOTLAND - FEBRUARY 25: Robert Harper, the Ghillie (game keeper), displays his flies on the lower Crathes beat on The River Dee, February 25, 2009 in Banchory, Scotland. Internationally renowned for its salmon fishing, bookings on the river are up 20% on last year despite the credit crunch. Recent years have seen high numbers of salmon catches in Scotland, bringing good news to a number of rural communities in the current economic climate. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Valami fatális melléfogás, a szövés hibája, netán egy bokorba csomósodott szál táplálhatta azt az ötletet, hogy kötelező tantárggyá váljék a horgászat. Horváth Borbála írása.

A távol-keleti bölcsek az okos homlokukra csapnának, majd napokig jógáznák ki magukból az ideget, ha tudnák, hogy mondásukat így félreértelmezték e megfontolt országban. „Ne halat adj az éhezőnek, tanítsd meg halászni” – így szól a szentencia. Úgy ám, de általános iskolában? Addig, míg idegen nyelveken a közoktatásból kikerülők egy része – velem a szomorú szájú kárászok élén – egy hal szintjén kommunikál? S ez a kisebbik baj, mert sokan az anyanyelvükön is hasonlóan. Mondjuk egy cserfesebb keszeggel egyenlő mód, ahogy hallom a vasútállomáson elhangzó „párbeszédeket”, szókincshasználatot. Mire idáig jutok az iszapcsapkodásban, s a hangtalan tátogásban szinte sajnálom, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség honlapján kiadott közleményben azt olvasom, ez a horgászat kötelezővé tételéről terjedő felhorgadás legalább akkora ferdítés, mint az elején emlegetett elképzelt párhuzam. A Mohosz lehetőségként nyújtana csalit meg csendes vízpartot, esetleg vizsgalehetőséget, hogy kimozduljanak a gyerekek a padból. Pedig mennyi helyzetkomikumot lehetett volna még a tovább tekert damilra fűzni. Például, hogy a nagybetűs­höz itt e lángoktól öleltben milyen hasznos ismeretekre tanít a botvégszorítás: türelem, beetetés.

– Horváth Borbála –