Kacaj és düh

Kacaj és düh
Mentsen isten a langyosoktól, közönyösektől, az unalmas semmitmondóktól. Ám a beszélgetés kultúrája mégiscsak lényeges lenne és megtanulható. Szakmai tudáson kívül azonban intelligencia is szükséges hozzá.  Bényei József jegyzete

Beszélgetni jó. Nem csoda, ha a médiában ez a műfaj ennyire uralkodóvá vált. A rádióban is.
Ám minden beszélgetés annyit ér, amennyit a benne részt vevő partnerek szelleme, vitakészsége, kulturáltsága sugároz. A rádióban – története kezdetén – az előadás volt az uralkodó prózai műfaj. Kiváló szakértők tartottak előadásokat érdekes, aktuális témákról.

Most beszélgetnek a riporterek érdekes emberekkel érdekes témákról. Azonban ezeket a jó eszmecseréket is beárnyékolja olykor néhány riporteri hiba. Az én szememben különösen kettő. (Viszont nem nevezem meg sem a rádiót, sem a kollégákat, mert nem személyekről, hanem mentalitásról szeretnék elmondani pár gondolatot.) Az egyik riporternő például beszélget egy sikeres sportolóval.

Birtokolja a témát, tudja, mit akar, kellemes a hangja, szépen beszél, azaz ideális riporter lenne. Ha nem nevetné szét a műsort. Mindenen nevet, még a saját kérdésein, közbeszólásain is. A sportoló nem nevet, ő megpróbálja komolyan venni saját sorsát és sikereit, ám a kolléganő csak nevet és nevet. A hallgató meg bosszankodik. Igaz, a riporter akkor jó, ha reagál a beszélgetőtárs szövegére. De hát a rádió nem gimnazista lányok zsúrja, ahol illik röhincsélni mindenen.

A másik riporter viszont gyakran dühös. Kifejezetten irritálja, ha a megszólítottak nem úgy és azt válaszolják, amit ő gondolt, vagy pedig egyszerűen másként látják a dolgokat, mint ő. És miután az ő területe a közélet, és miután ő ebben nagyon tájékozott, mindig van véleménye. És ez helyes. De az kevésbé helyes, ha egyrészt mindig mindenkinél mindent jobban akar tudni, másrészt csak a saját véleményét fogadja el helyesnek, igaznak. Ezért aztán az ő beszélgetései olykor indulatos acsarkodásokká zavarosodnak.

Persze mentsen isten a langyosoktól, közönyösektől, az unalmas semmitmondóktól. Ám a beszélgetés kultúrája mégiscsak lényeges lenne és megtanulható. Szakmai tudáson kívül azonban intelligencia is szükséges hozzá.
– Bényei József –