Kábítószer-kereskedőket ítéltek halálra Kínában

Peking – Halálra ítélték egy kábítószer-kereskedő banda négy tagját csütörtökön a dél-kínai Kuangtung tartomány Csuhaj városában – adta hírül a kínai állami média. A napokban az országban több súlyos, köztük halálos ítéletet hirdettek ki kábítószerek terjesztésével kapcsolatos büntetőperekben.

A csuhaji elítéltek közül a legsúlyosabb ítélet végrehajtását két ember esetében két évre felfüggesztették, ami a kínai joggyakorlatban általában életfogytig tartó szabadságvesztést jelent.

A bűnszervezet 13 másik tagja különböző időtartamú, több éves, valamint életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A csoport körülbelül öt kilogramm kábítószert, köztük metamfetamint értékesített.

Az első fokon eljáró csuhaji bíróság bírája, Hou Csing-csing felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több típusú kábítószer jelenik meg a feketepiacon és az országban mind többen válnak kábítószer-fogyasztókká.

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint szintén csütörtökön a fővárosban két évre felfüggesztett halálos ítéletet szabtak ki egy 22 éves fiatalemberre, akit két kilogramm metamfetamin szállításán kaptak rajta 2015-ben egy pekingi vasúti pályaudvaron. A férfi Kuangtungból érkezett.

Szerdán a kelet-kínai Csiangszu tartomány Hszücsou városában egy 8 főből álló bűnözői csoport három tagját ítélték halálra. A település történetének ez volt eddig a legnagyobb – több 29 kilogramm metamfetamint és ketamint érintő – kábítószeres ügye.

Kínában rendkívül súlyos büntetés jár a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinek, nem ritka a halálbüntetés kiszabása sem. A törvények szerint például 50 gramm vagy annál nagyobb mennyiségű metamfetamin, vagy egy kilogramm ketamin csempészése, szállítása, értékesítése és gyártása életfogytig tartó szabadságvesztéssel, de akár halállal is büntethető.

– MTI –

Címkék: , ,