Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.07. 17:39

Hol lehet az erdő széle?

<p>Nyíregyháza – Egy kis akácerdőt szeretne telepíteni egyik olvasónk a sztrádaépítés következtében rendszeres megművelésre, így más célra alkalmatlanná vált földdarabjába. Ám nem akarna a szomszédos gyümölcsös gazdájával konfliktusba keveredni, ezért az ültetés erre vonatkozó szabályairól érdeklődött.</p>

Kérdését továbbítottuk Asztalos István erdészeti integrátorhoz, aki gyakorlati jótanáccsal szolgált:

- Bár a törvény nem ír elő konkrét védőtávolságot, ám az általános szabály az, hogy a mindenkorú faállomány függőleges koronavetülete, azaz „csurgója„ nem lóghat át a telekhatáron.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy erdő esetében 6 méteres oldaltávolságot szoktunk javasolni, vagyis a konkrét esetben ennyire célszerű ültetni az idővel a 20-30 méteres magasságot is elérő akácot, mivel a koronájának méretre vágására akkora méretnél már nem lesz lehetősége az erdőtulajdonosnak, ha a szomszéd az előzetes beleegyezése ellenére még sem nézné jó szemmel az erdőszél közelségét.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!