Kábé esélytelen, hogy megtalálják az autórongálókat

Akt.:
Parkoló autók a Dósa nádor téren
Parkoló autók a Dósa nádor téren - © Fotó: Égerházi Péter
Debrecen – Olvasónk egy szombat éjjel a belvárosban hagyta az autóját, rosszul járt.

Kétszázezer forint kár keletkezett egyik olvasónk személyautójában, miután egy szombat este a Dósa nádor téren „aludt” a kocsi. Vasárnap reggel derült ki, hogy valaki összekarcolta a járművet. A tulajdonos feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, de mint mondta, nem sok reményt lát a károkozó megtalálására.

Ezek szerint éjjel nincs biztonságban a kinn hagyott autó? – kérdezte.

Nem gyakori

Arról, hogy mennyire jellemző eset ez Debrecen belvárosában, a rendőrségen érdeklődtünk. Mint megtudtuk, bár rendkívül kellemetlen, szerencsére az efféle bűncselekmény nem jellemző a városban. Általában lakótelepek és nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban fordulnak elő ilyen jellegű rongálások, az év eddigi szakaszában közel 30 ilyen esetet jelentettek.

– Védekezni nehéz az ilyen – eseti jellegű – elkövetőkkel szemben, amennyiben azonban gépjárművünket őrzött parkolóban hagyjuk, vagy azt egy garázsban tároljuk, illetve amennyiben ez nem megoldható, akkor próbáljuk jól kivilágított helyre parkolni, meg lehet előzni azt, hogy összekarcolják – tájékoztatott Demeter Erika, a rendőrség sajtóreferense.

Pórul járt olvasónk kereste a térfigyelő kamerát is, hátha azon keresztül felismerhető az elkövető, de nem járt sikerrel. Bár Debrecen belvárosában több térfigyelő kamera is működik, az ezek által rögzített felvételek csak bizonyos esetekben – kevéssé kivilágított helyen, éjjel aligha – segítenek az elkövető kilétének azonosításában.

​Sokszor sértett ismerős

S hogy előkerül-e valaha a rongáló? – Az elkövetők felkutatása és azonosítása nagymértékben függ attól, hogy a helyszíni adatgyűjtés és tanúkutatás eredményre vezet-e, valamint attól is, hogy a térfigyelő kamera rögzítette-e az esetet és ez alapján az ismeretlen tettes(ek) azonosíthatóak-e – tudtuk meg. Érdekesség, és persze nem vigasz a sebesült autó tulajdonosának, hogy ezt a fajta rongálást gyakran ismerősök követik el bosszúból.

HBN-BB
hirdetés