Különleges UV-képekből nyílt tárlat Pécsett

Különleges UV-festményekből nyílt kiállítás Pécsett. A képek mást mutatnak nappali fényben, és mást akkor, ha uv-fényben nézik őket.

A speciális technikával festett műalkotásokból eddig kevesebb mint 30 készült a világon, ezeknek a fele látható az ingyenes pécsi tárlaton, amelyhez hasonló eddig még nem volt Magyarországon.

UV-lámpa kell Kő Ferenc képeinek maradéktalan élvezetéhez. A nappali fényben látható festményeket ugyanis egy, az eredeti kép témájához kapcsolódó, ultraibolya festékkel ugyanarra a vászonra festett kép egészíti ki. A festmények azért különlegesek, mert az ultraibolya festmények is színesek, sőt, némelyik még háromdimenziós hatást is kelt.

Olyan, mint a víz

A festő megfesti a nappali világításnál látható képet, majd erre fest rá uv-festékkel, nagyon különleges, speciális körülmények között. Ez a festék olyan, mint a víz, átlátszó és gyorsan megszárad, ezért nagyon nehéz dolgozni vele – mondta el Varga László, a pécsi Kortárs Galéria vezetője.

Készült olyan kép is, amelyik nemcsak uv-festékkel, hanem – egy harmadik rétegben – fluoreszkáló festékkel is készült, így egy vásznon különböző fényviszonyoknál három egymástól eltérő kompozíció látható. A képek többnyire külföldi gyűjtőkhöz kerülnek – az egyik triptichont például 35 ezer euróért vásárolta meg egy francia gyűjtő.

A pécsiek most ingyen nézhetik meg a képeket, a Magyarországon eddig egyedülálló tárlat július 9-éig látogatható a pécsi Kortárs Galériában.

FH