Köztársasági elnöki esélyek a választás első fordulója után

Független elemzők szerint a választás első fordulója után kialakult helyzetben jó esély van arra, hogy Lomnici Zoltán legyen az új köztársasági elnök – értesült a Független Hírügynökség.

Szakértők úgy látják, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökének, mint konszenzusos személynek, lehetnek reményei a tisztség betöltésére.

Sólyom László lehetséges utódjaként az elmúlt hónapokban felmerült több ismert politikus, tudós, közéleti személyiség neve, így szóba került mások mellett Martonyi János, Schmitt Pál, Pálinkás József és Vizi E. Szilveszter is. A Független Hírügynökség információi szerint Martonyi és Schmitt más közjogi méltóság, illetve kormányzati szerepkör betöltésére számíthat, a két akadémikus, Pálinkás és Vizi E. esetében pedig politikai kötődésüknek is szerepe lehet.

Elemzők véleménye szerint amennyiben konszenzusos, egyik párthoz sem kötődő személyről gondolkozunk, mindenképpen esélyesnek látszik a volt főbíró, akinek társadalmi támogatottsága sokat erősödött azután, hogy sikerrel lépett fel a gyűlöletkeltés, a rasszizmus ellen. Lomnici felhívásához, mint emlékezetes, csatlakozott valamennyi parlamenti párt, a történelmi egyházak, valamint a sajtó és a média, a nagy kereskedelmi televíziós társaságok, az RTL Klub és a TV2 is.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke legújabban megszervezte az Emberi Méltóság Tanácsát, amelynek tevékenységében részt vesz többek között Oláh György Nobel-díjas kémikus, Kányádi Sándor és Jókai Anna író, Tempfli József nagyváradi püspök és Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi is. Lomnici kezdeményezéséhez eddig több mint 13 ezren csatlakoztak az interneten.

– Független HÍrügynökség –