Köztársasági elnököt választ ma az Országgyűlés

Köztársasági elnököt választ kedden az országgyűlés. Két jelölt közül választhatnak a képviselők.

A szocialisták Balogh Andrást, a Fidesz-KDNP Schmitt Pált ajánlotta államfőnek. A papírforma szerint a kormánypártok jelöltje várhatóan már a szavazás első körében megkapja a szükséges támogatást. A jelenlegi államfő Sólyom László mandátuma augusztus 5-én jár le, az új köztársasági elnök azután foglalhatja el hivatalát.

A köztársasági elnök megválasztásához a képviselők kétharmadának a szavazata szükséges, ez 258 képviselőt jelent. Erre a legnagyobb esélye Schmitt Pálnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének van, mert a politikust támogató pártok 263 hellyel rendelkeznek a parlamentben. Amennyiben mégsem kapja meg a szükséges kétharmadot egyik jelölt sem, még kedden újabb fordulót tartanak. Ha itt sincs eredmény, akkor szerdán szavaznak újra a képviselők, de ekkor már elég az egyszerű többség is a köztársasági elnök megválasztásához.

 

Kedden kizárólag államfő-választás lesz a parlamentben

A Házbizottság korábbi döntésének alapján kedden kizárólag államfő-választás lesz a parlamentben. A képviselők két jelölt között választhatnak: a Fidesz-KDNP Schmitt Pál házelnököt, az MSZP pedig Balogh András thaiföldi nagykövetet jelöli Sólyom László utódjának. A tervek szerint az első forduló kedden 13 órakor kezdődik majd. Sikeres választás esetén az új államfő 14:30-kor teheti le az esküt.

Amennyiben nem lesz sikeres az első szavazási forduló, úgy a képviselők június 29-én 16 óráig jelölhetnek újra, a második szavazás 18 órakor lesz, eredményes választás esetén pedig 19:30 órakor teheti le az esküt az új köztársasági elnök. Amennyiben szükség lesz rá, úgy a harmadik fordulót június 30-án 10 órakor tartják, az esküt pedig 11:30-kor teheti le a megválasztott államfő.

– Független Hírügynökség –