Köztársasági elnököt és ÁSZ-elnököt is választ az Országgyűlés

Kétnapos ülést tart az Országgyűlés ezen a héten. A képviselők hétfőn megválasztják az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét és alelnökét, kedden pedig az államfő személyéről szavaznak.

Emellett hétfőn újra döntenek a Sólyom László köztársasági elnök által visszaküldött, az alkotmánybírák megválasztását szabályozó törvényről is.

Hétfőn a napirend előtti felszólalások, az interpellációk és a kérdések, azonnali kérdések után szavaznak a képviselők az Állami Számvevőszék elnökének jelölt Domokos László fideszes képviselőről és az ÁSZ alelnökének jelölt Warvasovszky Tihamér volt szocialista képviselőről. Megválasztásuk esetén a kinevezésük július 5-én lépnek hatályba, így Domokos László addig gyakorolni tudja képviselői jogait.

Kovács Árpád ÁSZ-elnök megbízatása 2009. december 9-én lejárt. A korábbi számvevőszéki alelnökök megbízatása 2001. augusztus 17-én, illetve 2001. november 23-án lejárt, azóta mindkét alelnöki tisztség betöltetlen. Az Állami Számvevőszékről szóló 1989. évi törvény szerint az ÁSZ elnökét és alelnökeit 12 évre választja meg az Országgyűlés.

Kedden kizárólag az államfő-választás lesz

A Házbizottság döntésének alapján kedden kizárólag az államfő-választás lesz. A parlamenti képviselők két jelölt között választhatnak: a Fidesz-KDNP Schmitt Pál házelnököt, az MSZP pedig Balogh András thaiföldi nagykövetet jelöli Sólyom László utódjának. A tervek szerint az első forduló kedden 13 órakor kezdődik majd. Sikeres választás esetén az új államfő 14:30-kor teheti le az esküt.

Amennyiben nem lesz sikeres az első szavazási forduló, úgy a képviselők június 29-én 16 óráig jelölhetnek újra, a második szavazás 18 órakor lesz, eredményes választás esetén pedig 19:30 órakor teheti le az esküt az új köztársasági elnök.
Amennyiben szükség lesz rá, úgy a harmadik fordulót június 30-án 10 órakor tartják, az esküt pedig 11:30-kor teheti le a megválasztott államfő.

– Független HÍrügynökség –