Közlekedési káosz várható Londonban a metrósztrájk miatt

london, metró, sztrájk
london, metró, sztrájk
Közlekedési káoszra számíthatnak hétfőn a londoniak, mivel a metróhálózat dolgozói vasárnap este 24 órás munkabeszüntetést kezdtek.

A tervezett leépítések miatt a munkáltatóval vitában álló szakszervezetek rövid időn belül másodszor hívták munkabeszüntetésre a tagjaikat, azt remélve, hogy a metróhálózatra nagyban támaszkodó tömegközlekedési rendszer összeomlása nyomást gyakorol a közlekedési vállalatra. A brit főváros összetett metróhálózatát egy átlagos hétköznapon mintegy 3,5 millió utazó használja.

A szakszervezetek által hirdetett sztrájk helyi idő szerint vasárnap este hétkor kezdődött, miután az aktivisták kordonokkal zárták le a metróállomásokat. Az elővárosi vasutak dolgozóit képviselő RMT, valamint az adminisztratív munkatársakat tömörítő TSSA szakszervezet a tervezett 800 fős, elsősorban a jegyirodákban dolgozókat érintő létszámleépítés ellen tiltakozik.

A munkabeszüntetést elítélte a város polgármestere

A munkabeszüntetést elítélte a város polgármestere, “politikai támadásnak” nevezve az akciót, amit a kormányon lévő Konzervatív Párt éves konferenciájával egy időben rendeznek. “Ez egyértelműen politikai sztrájk” – fogalmazott Boris Johnson a Daily Telegraph-nak, hozzátéve, hogy a szakszervezetek nem tesznek semmit a tagjaik munkavállalási feltételeinek javításáért, ám mindent megtesznek, hogy politikai támadást intézhessenek a kormány ellen. Bob Crow, az RMT főtitkára ugyanakkor arra szólította fel a polgármestert, hogy hagyjon fel a “pózolással”, és inkább segítse a szakszervezeteket a létszámleépítésről szóló tárgyalásokon.

A londoni metróhálózat dolgozói szeptember elején tartottak először munkabeszüntetést. Akkor előbb a metró karbantartói tették le 24 órára a munkát, majd néhány óra múlva csatlakoztak hozzájuk a metróvezetők, a kalauzok és az állomások dolgozói. A szakszervezetek további két sztrájkot terveznek novemberre, ha nem sikerül megegyezniük a munkáltatóval.

– Független Hírügynökség –