Közismereti tárgyakból versenyeznek

Közismereti tárgyakból versenyeznek
A régióból nyolcvan diák várja a feladatlapok értékelését – tantárgyanként a legjobb húsz jut tovább.

Hajdúszoboszló. Nyolcvan szakiskolás tanuló ült neki tegnap délután a feladatlapoknak, hogy közismereti tárgyakból (magyar nyelv és irodalom, informatika, történem, matematika, fizika) összemérje tudását a másik 79-cel. A legjobbak az ország hét régiójából – tantárgyanként 20-an – jutnak tovább az országos döntőbe.

A debreceni Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda Kft. ötödik éve szervezi a tudásversenyt a szakképzők diákjainak. Az észak-alföldi régió regionális döntőjének megrendezésére idén a hajdúszoboszlói Bocskai István Szakképző Iskolát kérték fel. Az eredményről egyelőre nm adhatunk számot, mert ebben a fordulóban a fiatalok csak papíron „felelnek”, az értékeléshez pedig időre van szükség. Szilágyi Lajos iskolaigazgató ugyanakkor kérdésünkre örömmel válaszolta, hogy tavaly történelemből egy hajdúszoboszlói diák, Jurevicz Ádám végzett az országos döntő első helyén. A fiú különbözetivel most a szakközépiskola 11. osztályos tanulója.

A versenysorozat egyébként három fordulós, ezt megelőzően iskolai szinten kellett bizonyítani a felkészültséget az említett közismereti tárgyakból. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet a verseny egyik támogatója, így idén először szakmai program is társult a rendezvényhez: a kísérő tanárok a szakképzés fejlesztéséért témakörben tartottak kerekasztal-beszélgetést, melyek kiemelt témakörei az adott régió hiányszakmái, az előrehozott szakiskolai szakképzés rendszere, a hiányszakmát tanuló szakiskolások ösztöndíjrendszere, valamint a TISZK-ek szerepe. Szintén a szakmai megbeszélések keretében esett szó az európai uniós finanszírozásból megvalósuló – a szak- és felnőttképzés fejlesztését szolgáló – TÁMOP 2.2.1 kiemelt projektről. A kerekasztal-megbeszéléseket az adott régió hiányszakmáit bemutató kiállítások kísérték.