Közgazdászok a stratégiáról

Miskolc – Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Megyei Közgazdász Napokat.

A megye középtávú gazdaságfejlesztési stratégiája állt a középpontban a Magyar Közgazdasági Társaság B.-A.-Z. Megyei Szervezete hagyományos rendezvényén. A közgazdászok kétnapos fórumát a NORRIA Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökséggel közösen rendezték meg.
A megyei kereskedelmi és iparkamara által kidolgozott gazdaságfejlesztési stratégiát Bihall Tamás, a BOKIK és a közgazdasági társaság megyei elnöke, valamint Koncz György, a megyei agrárkamara elnöke mutatták be. Emellett a régió innovációs stratégiájáról, valamint a kutatás-fejlesztés és az oktatás szerepéről, pontosabban a gazdasághoz való kapcsolódásáról is szó esett.
 
Közös nevező útján
– A rendezvényen résztvevő közgazdászok helyesnek és fontosnak ítélték, hogy elkészült ez az anyag, hiszen csakis közös nevező útján lehet elvégezni a fejlesztéseket, és elindítani a lobbimunkát. S különösen fontos ez ilyen nehéz helyzetben, mint amilyenben a megye gazdaság van. Voltak, akik felvetettek néhány dolgot, ami hiányoltak, illetve vitát kezdeményeztek egyik-másik kérdésben. Nagyon hasznosnak érzem ezt a fórumot, az itt elhangzott véleményeket figyelembe vehetjük a stratégia csiszolásánál – összegezte Bihall Tamás.
Mint mondta, a következő hetekben leülnek a pártok megyei képviselőivel és átbeszélik velük az anyag javaslatait. Ezt követően a kiemelt ágazatok (vegyipar, mechatronika, környezetipar, energetika) szereplőivel egyeztetik a stratégiát. Utóbb pedig igyekeznek elérni, hogy lehetőség szerint a kormányzati intézkedéseknél is vegyék figyelembe az ebben szereplő javaslatokat.