Közös sikerek a jégen

Közös sikerek a jégen
Versenyzőként kezdte, majd térdsérülése miatt abba kellett hagynia a műkorcsolyázást Gyulai Györgyinek, a Debreceni Sportcentrum–Sportiskola műkorcsolya-szakosztályának valamint a Jégkarc Egyesület vezető szakedzőjének.

Később bíráskodással, oktatással kezdett foglalkozni, s ma trénerként dolgozik. 

– Tiszaújvárosban kezdtem korcsolyázni, öttől tizenhat éves koromig aktív versenyző voltam, ám akkor egy térdsérülés miatt be kellett fejeznem. Ezután felajánlották, hogy oktassak gyerekeket, és éltem a lehetőséggel.

Előbb pontozott

Később elvégezte a pontozóbírói iskolát, s négy évig bíráskodott különböző hazai és – itthoni rendezésű – nemzetközi versenyeken. Némi szünet után Kazincbarcikán kérték fel, hogy legyen edző, majd Miskolcról kínáltak tréneri munkát. Györgyi akkoriban főállásban területi képviselő volt Nyíregyházán, s három évig ingázott a szabolcsi és a borsodi megyeszékhely között.

Amikor Debrecenben megépült a Jégcsarnok, már másnap elkezdte a munkát, később sikerrel pályázott műkorcsolyaedzőnek a cívisvárosba – idekerült. Eleinte korcsolyatanfolyamokat tartott, valamint végigjárta az iskolákat. 2004 szeptemberétől a Debreceni Sportiskola támogatásával tanított, 2006-tól a Sportiskola és a Jégkarc Egyesület között meglévő szoros együttműködés keretein belül viszi a műkorcsolya-szakosztályt.

Egyre népszerűbb a korcsolyázás a cívisvárosban – vélekedett az immár főállásban a sportággal foglalkozó fiatal szakember. – Az „iskolakoriban” hetente több ezer gyermek vesz részt. Hokiban, gyors- és műkorcsolyában sikerült komoly utánpótlást kialakítani, országos szinten is tudnak rólunk.

Kevés a fiú

Évente két-három hellyel előrébb lépnek a rangsorban a műkorisok – tette hozzá Gyulai Györgyi. Sportága egyelőre a gyengébbik nem képviselői körében népszerűbb, tizennyolc lány mellett egy fiú műkorcsolyázik, de országosan is nagyon kevés fiú, férfi űzi ezt a sportot. A tanítványok koreográfiáját szintén Györgyi készíti, mint megjegyezte, ez a legnehezebb része munkájának. – Nem egyszerű megtalálni az egyén stílusát, zenét választani, megvágni, tánctanárral egyeztetni, szárazon gyakorolni, a pontozás megkívánta követelményekhez igazítani.

Az időközben a szakedzői diplomát megszerző szakember szívesen foglalkozik gyerekekkel. – Szigorú, határozott vagyok, de úgy érzem, szeretnek – mondta. – A gyerekek mellett manapság már felnőtteket és rekreációs korú versenyzőket is edzek, azonban náluk teljesen más a légkör, ugyanis őket másképp kell tanítani. Mindemellett számomra is szükséges az állandó tanulás, nyomon követni a sportág fejlődését.

Utóbbiban a többi edzővel kialakított jó kapcsolat, az internet, illetve a világversenyek megtekintése segíti, habár szívesen venne részt továbbképzéseken is; azonban ilyeneket mostanában nem nagyon szerveznek – tudtuk meg tőle.

A távolabbi céljai között szerepel, hogy világeseményre kijusson egy-egy tanítványa Debrecenből, de ez még legalább öt-hat év munkája – vélekedett.

Nyújtás, tánc, balett

Összetett munkával készülnek a fiatal műkorcsolyázók a megmérettetésekre. A Jégkarcnál hét napból hatszor edzenek a sportolók, s a jeges tréningek mellett balett- és táncórák, atlétika, valamint önálló szárazedzés – például ugrókötelezés vagy futás – is szerepel a programban. Továbbá minden nap öt percet kell nyújtaniuk, s szükséges figyelni a súlyukra, ezzel összefüggésben pedig az elfogyasztott táplálék minőségére és mennyiségére is. Gyulai Györgyi tanítványai közül a legfiatalabb öt-, a legidősebb tizenhat éves.