Kötelező lesz a mikrochipes megjelölés

Kötelező lesz a mikrochipes megjelölés
Mályi – Július 1-től jogszabály teszi kötelezővé a kutyák mikrochipes megjelölését a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló Kormány-rendelet értelmében.

A rendelet szerint júliustól „ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet.”
“A chip egy apró méretű, elektronikus azonosító eszköz. Ezt egy tűszúrással ültetjük be a kutya bőre alá, a nyak bal oldalába.” - tudtuk meg Dr. Puskás Gábor állatorvostól.
A beavatkozás gyors és nem jár nagyobb fájdalommal, mint egy oltás. A chipben nincs semmilyen mozgó eszköz, vagy elem, ami meghibásodhatna, vagy lemerülhetne, csupán egy kis szénszál, amibe egy 15 jegyű számot kódoltak. Ezt az állat gazdájának adataival együtt rögzítik egy nyilvános adatbázisban.
A mikrochip megkönnyíti az állatok azonosítását, hiszen egy ilyen azonosítóval rendelkező elveszett kutya a megtalálást követően rövid időn belül visszajuttatható a gazdájához.
“A parányi chipet csak az állatorvos ültetheti be a kutyusok bőre alá. A beültetése költsége 4000- 6000 forint körül változik. ” – tette hozzá Dr. Puskás Gábor