Könyvbemutató Balmazújvároson

Könyvbemutató Balmazújvároson
Ünnepélyes könyvbemutatóra került sor Balmazújvároson péntek délután a Lengyel Menyhért városi könyvtár olvasótermében – tájékoztatta szerkesztőségünket helyi tudósítónk, Csige Sándor.

A Mihalkó család eddig is híres volt a kalap iránti vonzódásuk és készítésük miatt a városban, hazánkban, sőt a világ egyes országaiban is.
A család több évtizedes munkásságát koronázták most meg egy rendkívül igényes és színvonalas könyvvel, amit Mihalkó Gyula a népművészet mestere és Pozsonyi József történész, a helyi Semsey múzeum igazgatója szerkesztett, alkotott.
 
A Hortobágyi pásztorkalap és készítői, a Balmazújvárosi Mihalkó család címet viselő könyv bemutatása előtt a helyi Kadarcs citera  zenekar adott elő Hortobágyi pásztornótákat, majd ezt követően az utolsó citerahang elnémulása után Fekete János nyugalmazott vezető főtanácsos vállalkozott arra a megtisztelő feladatra, hogy bemutassa az érdeklődőknek ezt a remek művet. Beszélt a régmúlt időkről, a kalapkészítés fortélyairól, illetve számos történelmünkhöz kapcsolódó meseszép időkről.
Ezt követően Gencsi Zoltán a Hortobágyi természetvédelmi terület  és génmegörző nonprofit kft igazgatója folytatta az előbb megkezdett gondolatokat, és fotókkal is illusztrálta a juhászok és csikósok életét, ami még hitelesebbé tette a péntek délután apropóját.
A sort Pozsonyi József a könyv egyik szerkesztője, történész zárta. Az ő profizmusa és érdeklődése a múlt iránt korábban már megmutatkozott egy kiadott könyvben, hisz a híres Semsey grófról is írt könnyvet és számos más publikációja is megjelent könyvekben és folyóiratokban egyaránt.
A történész köszönetét fejezte ki a támogatóknak akik önzetlenül segítették azt, hogy a könyv megjelenhessen, Szeifert Imrének a város híres és elismert festőművészének, aki alkotásaival színesítette a könyvet, illetve Mihalkó Gyulának a népművészet mesterének és családjának, hogy ez a könyv létre jöhetett, megszülethetett.
A bemutató végén stillszerűen kalapban dedikálták a szerkesztők a megjelent könyvet, miközben az érdeklődők és a vendégek apró sós süteményekkel, édességekkel, finom zamatos borokkal, és persze önfeledt beszélgetésekkel ütötték el az időt.
Az eseményt megtisztelte Dr. Tiba István a város polgármestere is.