Könyvbemutató a szülővárosban

Könyvbemutató a szülővárosban
Az idei Ünnepi Könyvhét előestéjén rendhagyó könyvbemutatót tartottak Polgáron az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtárban.

Jelenkorunk minden békés természetű embere értetlenül szemléli a nemzetiségi, etnikai konfliktusokat, amelyek nemegyszer gyűlölködésbe, vérontásba torkolltak az utóbbi évszázadokban, s még a legutóbbi évtizedben is. Nekünk, magyaroknak még inkább tragikus, hogy a mögöttünk hagyott évszázadban a nemzetiségi konfliktusok a Kárpát-medencét sem kímélték. Mi lehetett, vagy mi lehet a kiváltó oka azoknak az ellentéteknek, amelyek nemzetiségi köntösbe bújtatva a gyűlölködés, a kirekesztés és pusztítás magvait hintették el a Kárpátok övezte térségben is.

Erre a kérdésre igyekszik választ adni C. Tóth János népművelő, történész Oldott kéve (A magyar kisebbségi kérdés történelmi áttekintése) című könyvében, amely a Kairosz Kiadó gondozásában az idei Ünnepi Könyvhét alkalmából jelent meg. C. Tóth János Polgáron született.

A hetvenes években az Ady Endre művelődési Központ igazgatója volt. Így történhetett meg, hogy a fővárosi hivatalos Magyar Kultúra Alapítványnál való bemutatást megelőzhette a rendhagyó polgári rendezvény. 1992-től megszűnéséig, 2006-ig a Határon Túli Magyarok Hivatala osztályvezetője volt.

Ezen idő alatt a határon túli magyarsággal kapcsolatban sok előadást tartott és publikált. Ezek alapján állt össze az Oldott kéve kézirata.Baj, ha a történész receptet akar adni a politikusoknak. Baj, ha a politikus meg akarja mondani a történészeknek, hogy milyen volt a múlt. – kezdte előadását a szerző, majd mintegy kétórás történelem óra keretében bemutatta a
könyvet.

Egy-egy fejezet között Husvéth Márk és (ifjabb) Cz. Tóth János hangszeres közreműködésével magyar népdalok csendültek fel.A még friss nyomdafesték illatú könyvet a helyszínen meg lehetett vásárolni, amelyet a szerző dedikált. Közben saját termésű borával kínálta vendégeit a most Szentendrén élő immár negyedik kötetét ünneplő szerző.

Nábrádi Benedek