Júniusban várhatók az első pályázat-fecskék a megyei településeknek

2023-ig a megyében 21 kilométer utat kell megépíteni
2023-ig a megyében 21 kilométer utat kell megépíteni - © Illusztráció: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Csak egyike az elérhető uniós forrásoknak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP).

Ezen a héten pénteken egy hosszú folyamatot zár le a megyei közgyűlés, amely a május 11-ei határidőn belül el kell fogadja Hajdú-Bihar Integrált Területi Programját (ITP) – jelentette be Pajna Zoltán elnök hétfői sajtótájékoztatójukon. Emlékeztetett arra, hogy még 2012. november végén fogadta el a közgyűlés a megyei szintű helyzetfeltáró dokumentum elkészítését, amit egy év múlva a területfejlesztési koncepció elfogadása követett, újabb esztendő múltán pedig a fejlesztési program is elkészült. Ennek egy átdolgozott második változatát nyújtotta be az önkormányzat az irányító hatósághoz minőségbiztosításra, és miután azt is megkapta, ezt a változatot kell elfogadnia pénteken a közgyűlésnek. Ezt követően kapja meg újra az irányító hatóság, majd kormányzati előterjesztés készül belőle, és várhatóan júniusban megjelennek a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozó első TOP-os pályázatok.

Forrásvesztés a tét

Ibrányi András, a megyei önkormányzat fejlesztési, tervezési és stratégiai osztályának vezetője megismételte, amit korábban már több alkalommal közöltünk, hogy az ITP keretében 49 milliárd 620 millió forint uniós támogatást használhat fel Hajdú-Bihar. Ismertette azokat az indikátor vállalásokat is, melyek nem teljesítése forrásvesztéssel jár. Eszerint 2023-ig a megyében többek között ki kell alakítani 85 hektár fejlesztett, illetve épített ipari parki területet, 21 kilométer utat kell megépíteni, illetve korszerűsíteni, 776 új bölcsődei férőhelyet kell teremteni, városi területen 86 ezer 629 négyzetméternyi nyitott téret kell létrehozni vagy vagy helyreállítani és 42,6 kilométer kerékpárutat kialakítani.

Többféle programból kapható támogatás

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy az önkormányzatok más uniós programokra is pályázhatnak, egyebek mellett természeti és kulturális örökség megőrzésre, gyógyhely minősítésű települések turisztikai fejlesztésére és a fenntartható városi közlekedés fejlesztésére. A 10 ezer lakosnál kisebb településeknek igénybe vehető Vidékfejlesztési Programot viszont még nem fogadta el Brüsszel – mondta Pajna Zoltán, aki ismertette azt az öt közép-európai programot is, melyek pályázataira szintén jelentkezhetnek majd a hajdú-bihari települések önkormányzatai.

HBN-ÉP