Júniusban tovább nőtt a bizalmi index

Júniusban tovább javult a GKI konjunktúraindexe, elsősorban a lakossági bizalom látványos növekedése következtében – olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készült felméréséből.

Az üzleti várakozások kissé romlottak, de a kutatók megjegyzik, hogy a lakosságot a hónap eleji árfolyam-zuhanás előtt kérdezték, a gazdasági szereplőket pedig ez után, fideszes politikusoknak a magyar gazdaság csődközeli helyzetéről szóló nyilatkozatait követően.

Az üzleti várakozások a szolgáltatások kivételével minden ágazatban rosszabbak voltak a májusinál, de még így is jobbak az áprilisinál. Az iparban a termelési kilátások megítélése lett a legrosszabb, elsősorban a kisvállalkozásoknál. Az építőiparban javult a rendelésállomány megítélése, de esett a foglalkoztatási szándék. Ugyancsak a rendelésállománnyal kapcsolatos várakozás viszont rosszabb volt a kereskedelemben, a szolgálatók körében a közeljövő megítélése nem változott, kedvezőbb lett az üzletmenetről alkotott vélemény.

A lakosság félelme a munkanélküliségtől oldódott

A foglalkoztatási széndék csak a szolgáltatásoknál javult, számottevően. A lakosság félelme a munkanélküliségtől érezhetően oldódott. Megoszlanak az áremelési szándékok: a válság kellős közepén szinte állandó árcsökkenés mintha megállna, az iparban és az építőiparban nincs változtatási szándék, és szűkült az árverseny folytatását fontolgatók köre, a kereskedelemben és a szolgáltatóknál pedig a drágításra készülők aránya emelkedett. A fogyasztók inflációs várakozása is enyhült.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése júniusig jellemzően javult, e hónapban a kereskedelem kívételével minden ágazatban kissé romlott, a lakosságé viszont kedvezőbb volt.

A magyar mutató négy éves csúcsra ért fel

A fogyasztói bizalmi index tavaly áprilisban indult komoly növekedésnek, az elmúlt időszakban – a GKI szerint a választásokkal összefüggésben – még gyorsult is az emelkedés, miközben az EU-ban a kedvező tendenciát stagnálás, olykor romlás váltotta fel. A magyar mutató négy éves csúcsra ért fel. Az emberek saját pénzügyi helyzetére és megtakarítási képességére vonatkozó várakozása számottevően pozitívabb lett júniusban, a nagy értékű árucikkek jelenlegi vásárlási lehetőségének megítélése nem változott, a jövőbenié érezhetően javult.

– Független HÍrügynökség –